„Pobednik“ se seli sa Kalemegdana u Smederevo — čuvena „skulptura“ u lošem stanju, počinje rekonstrukcija

CC0 / Pixabay / Pobednik
Pobednik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radovi na rekonstrukciji i restauraciji spomenika „Pobednik“ na Kalemegdanu počeće sutra pripremanjem gradilišta i jednog dela platoa gde se spomenik nalazi, a koji će biti pretvoren u gradilište, izjavila je Nevenka Novaković, autorka projekta rekonstrukcije i restauracije na konferenciji za medije u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu je 2016. godine na zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dao ekspertsko mišljenje o stanju spomenika „Pobednik“ na Beogradskoj tvrđavi sa predlogom potrebnih mera zaštite. Mišljenje je dato na osnovu svih prethodnih istraživanja, zatečenog stanja spomenika, novih geodetskih merenja i geomehaničkih ispitivanja tla.

Zaključak je da naginjanje spomenika „Pobednik“ predstavlja proces koji i dalje traje, da se radi o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, da prethodna intervencija na statičkoj stabilnosti nije dala rezultat, jer su šipovi ostali u mekom nasipu.

Korozija učinila svoje

U periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto.

Oštećenja bronzane skulpture i njene veze sa plintom i kamenim postamentom su utvrđena još 1989. godine. Tada je dat program mera za sanaciju i konzervaciju.

U projektu izvedenog stanja sanacije i konzervacije spomenika „Pobednik“ 1991. godine navedeno je da je sanacija oštećenja ograničena i svedena na čišćenje, zapunjavanje pukotina i zaštitu, što je i urađeno.

Prema rečima Nevenke Novaković, prava sanacija tog dela spomenika zahteva zamenu kamenih blokova ispod nogu „Pobednika“, demontažu bronzane skulpture i obnavljanje veza između postamenta i skulpture.

„Do naginjanja spomenika došlo je pre svega zbog njegove velike težine i postavljanja na nekonsolidovanom nasipu. Prvo krivljenje spomenika zabeleženo je odmah nakon njegovog postavljanja 1928. godine i traje sve do danas“, kazala je Novakovićeva i dodala da su 1996. godine vođeni radovi na statičkoj sanaciji kako bi se zaustavilo pomeranje spomenika, ali je taj posao loše urađen i naginjanje se nastavilo.

CC0 / Pixabay / Da li je Pobednik simbol Beograda?
„Pobednik“ se seli sa Kalemegdana u Smederevo — čuvena „skulptura“ u lošem stanju, počinje rekonstrukcija - Sputnik Srbija
Da li je Pobednik simbol Beograda?

Kako kaže, na „Pobedniku“ postoje rupe od gelera zbog burne istorije Beograda, ali i pukotine na stopalima kroz koje prodire voda u samu skulpturu.

„Nema ništa štetnijeg za sve spomenike od vode, jer ona tokom zime mrzne. Led ima drugačiju zapreminu i dolazi do pucanja veza i širenja pukotina. Korodirale su veze između postolja i stuba na kojem se nalazi skulptura što predstavlja najveći problem za spomenik u celini“, rekla je Novakovićeva i dodala da na križnom postolju spomenika postoje brojna oštećenja i da je kamen veoma raspadnut.

„Čelični elementi su potpuno korodirali i to je razlog zašto moramo da demontiramo skulpturu“, kazao je Novaković i dodaje da je izmeštanje skulpture „Pobednik“ samo privremeno.

Intervencije na postolju i stubu spomenika, prema njenim rečima, zahtevaju konsolidaciju fuga i zamenu kamenih blokova u kružnom postolju koji su do te mere oštećeni da nemaju funkcionalnu nosivost.

Skulptura „Pobednik“ biće prebačena u radionicu-atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo.

Nove legure za bolji izgled

Kuzmanović napominje da će prvo izvršiti detaljan uvid koji podrazumeva otvaranje skulpture.

„Siguran sam da ćemo menjati unutrašnju strukturu skulpture, koja predstavlja kostur i nosioca spomenika u statičkom smislu. Nakon toga zamenićemo i sanirati delove skulpture koji su veoma oštećeni. Najveći izazov za nas biće zamena unutrašnje konstrukcije skulpture koja će biti sastavljena od nerđajućeg čelika“, rekao je Kuzmanović i dodao da će upravo od unutrašnje konstrukcije zavisiti stabilnost celog spomenika i njegova otpornost na jake udare vetra i druge meteorološke izazove.

Skulptura „Pobednik“ će biti skinuta za 60 dana i nakon rekonstrukcije u trajanju od četiri meseca biti vraćena na Kalemegdan.

Kuzmanović je kazao da ima četiri asistenta u radionici koji će mu pomagati u rekonstrukciji skulpture.

„U vreme kada je spomenik postavljan graditeljima nisu bile dostupne legure koje mi poznajemo danas. Verujem da je unutrašnja konstrukcija od običnog gvožđa prilično načeta, jer je voda godinama ulazila u unutrašnjost spomenika što je dovodilo do različitih procesa. Naš zadatak je da to popravimo“, rekao je Kuzmanović i dodao da se skulptura drži na šipovima koji su prilično oštećeni.

Rekonstrukcija spomenika neophodna je zbog mogućnosti daljeg naginjanja i eventualnog pada usled jačeg nevremena.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kazala je da je rok za završetak radova šest meseci i da je grad Beograd za rekonstrukciju i restauraciju „Pobednika“ opredelio 26 miliona dinara, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala