Obuka turskih stručnjaka za upravljanje S-400 počinje 1. septembra

© AP Photo / Turkish Defence Ministry via APIstovarivanje vojnih vozila i opreme, dela protivvazdušnog sistema S-400, na vojnom aerodromu Murted u Turskoj
Istovarivanje vojnih vozila i opreme, dela protivvazdušnog sistema S-400, na vojnom aerodromu Murted u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obuka turskih vojnika za upravljanje raketnim kompleksima S-400 počeće 1. septembra, rekao je predsednicima Rusije i Turske, Vladimiru Putinu i Redžepu Tajipu Erdoganu generalni direktor koncerna „Almat-Antej“ Jan Novikov.

„Od 1. septembra počinje obuka turskih vojnika koja će biti završena do kraja godine. Drugi januar je planirani rok za završetak obuke. Nakon toga Turska Republika će moći direktno da koristi sistem S-400“, rekao je Novikov tokom obilaska izložbe koncerna u okviru avio-salona „MAKS 2019“.

Putin je Erdogana obavestio da je danas isporučen još jedan kontingent ruskih raketnih kompleksa S-400 Turskoj.

Ministarstvo odbrane Turske je ranije saopštio da je počela druga etapa isporuka elemenata ruskih raketnih kompleksa S-400 u Tursku. Prva faza isporuke S-400 u Tursku završena je u julu.

Kupovina najnovijih ruskih protivraketnih sistema je izazvala međunarodni spor između Turske i SAD. Sjedinjene Američke Države su tražile da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 kupi američke komplekse „Patriot“. Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili potpunog obustavljanja prodaje najnovijih borbenih aviona F-35 Turskoj, ali je Ankara odbila da napravi ustupak. Učešće Turske u programu F-35 je nakon toga obustavljeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala