Makron odgovorio brazilskom predsedniku: Ne možemo dozvoliti da sve uništite

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne možemo dozvoliti da sve uništite, poruka je koju je francuski predsednik Emanuel Makron uputio brazilskom predsedniku povodom požara koji haraju Amazonijom.

Makron je rekao da je Amazonija, iako većim delom brazilsko, i svetsko pitanje i da su u pitanju pluća planete.

„Poštujemo vaš suverenitet. To je vaša zemlja. Ali prašume Amazonije su pitanje koje se tiče cele planete. Mi vam možemo pomoći u pošumljavanju. Možemo naći sredstva za vaš ekonomski razvoj koji je u skladu s prirodnom ravnotežom, ali ne možemo vam dozvoliti da sve uništite“, kazao je Makron.

Makron je, govoreći za francusku televiziju posle samita G7, priznao da Evropa time što uvozi soju iz Brazila, snosi deo krivice za poljoprivredni pritisak na prašume.

„I mi smo delom saučesnici“, dodao je Makron, preneo je AP.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je prethodno odbacio pomoć lidera G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, nazivajući to kolonijalističkim činom.

Makron je objavio da se Grupa sedam saglasila da izdvoji 20 miliona dolara za borbu protiv požara, kao i dugoročnu inicijativu zaštite prašume.

Francuski predsednik je optužio Bolsonara za požare u Amazoniji i ponovio da laže u vezi sa promenom svoje politike prema klimatskim promenama i krčenju šume.

Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi „smešni i nepotrebni napadi na Amazoniju“ neprihvatljivi i optužio ga da tretira region „kao da je kolonija“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala