Lavrov naveo preduslove za sastanak u „normandijskom formatu“

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za početak pripreme novog sastanka u „normandijskom formatu“ neophodan je napredak u realizaciji prethodnih dogovora lidera, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Moramo, pre svega, da ispunimo ono što su ranije dogovorili lideri ’normandijskog formata‘ — to je početak stabilnog povlačenja snaga i sredstava, tu se nešto sada radi, ali proces još nije završen. I drugo, to je omogućavanje takozvane Štajnmajerove formule, kojom je jasno zacrtano kako će se doneti zakon o posebnom statusu Donbasa i kako će biti organizovani izbori. Kada vidimo napredak u tim stvarima, verovatno će biti moguć početak pripreme za novi samit“, rekao je Lavrov za ruski „Prvi kanal“.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je ranije da ideju o održavanju samita o situaciji u Ukrajini u „normandijskom formatu“ podržavaju svi učesnici „četvorke“ , ali da je neophodno da on donese rezultate.
On je dodao da je potrebno da prvo eksperti odrede potencijalne rezultate, a da zatim bude doneta odluka o održavanju takvog samita.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije, na sastanku s francuskim kolegom Emanuelom Makronom, izjavio da svaki sastanak u „normandijskom formatu“ treba da donese konkretne rezultate, kao i da je potrebno ostvariti već postignute dogovore.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je 26. septembra, po završetku Samita G7 u Bijaricu, da će sastanak o rešavanju krize u Ukrajini u „normandijskom formatu“, na nivou šefova država i vlada, biti održan u septembru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala