Grupa B: Tradicija na strani „gaučosa“, Rusija bez Šveda i opasna Nigerija

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaReprezentacija Rusije u košarci
Reprezentacija Rusije u košarci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred start Svetskog prvenstva u Kini, Sputnjik vam predstavlja učesnike ovog takmičenja, glavne favorite za prolazak u sledeći krug i najveće zvezde timova učesnika.

Grupa B: Argentina, Rusija, Nigerija, Južna Koreja

Igra se u Vuhanu.

Ovo je možda i najteža grupa na Svetskom prvenstvu.

Gaučosi prvi favorit

Argentina, reprezentacija sa velikom tradicijom, prvi osvajač svetskog zlata 1950. godine, vicešampion iz 2002. kada je u dramatičnom finalu poražena od Pešićeve Jugoslavije, svakako je favorit za osvajanje prvog mesta u ovoj grupi.

Iako se među najboljih 12 u reprezentaciji „gaučosa“ nalaze sjajni košarkaši, treba naglasiti jedno ime — Luis Skola. On već dve decenije igra za reprezentaciju Argentine, u svojoj kolekciji ima čak 13 seniorskih medalja, od kojih su najznačajnije pomenuto svetsko srebro iz Indijanapolisa 2002. i olimpijsko zlato iz Atine osvojeno dve godine kasnije.

Pored Skole, najveće zvezde ovog tima „gaučosa“ su Kampaco i Laprovitola, košarkaši Real Madrida.

Rusi bez „prve violine“

SSSR je, uz bivšu Jugoslaviju, najtrofejnija košarkaška nacija na svetu, dok Rusija, kao pravni naslednik, nije imala toliko uspeha od 1991. Poslednji veliki bljesak „zbornaje“ na svetskim prvenstvima bilo je srebro iz 1998, kada je u velikom finalu u Atini poražena od reprezentacije Jugoslavije.

Sergej Bazarevič u Kinu stiže sa dobrim rosterom, ali nažalost, bez prve violine i duše ove reprezentacije Alekseja Šveda, što predstavlja veliki hendikep.

Ipak, tim u kojem su Karasjov, Fridzon, Voroncevič i Kurbanov i dalje je veoma ozbiljna ekipa na koju treba računati i u drugom krugu.

View this post on Instagram

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on

„Mina“ iz Afrike

Afrički šampion iz 2015. dolazi sa velikim ambicijama u Kinu. Nigerija je u Africi uvek bila sinonim za fudbal, ali u poslednje vreme ozbiljno se pozicionira i na košarkaškoj mapi Crnog kontinenta. Nigerijci do sada imaju dva učešća na svetskim prvenstvima: 1998. u Atini i 2006. u Japanu.

Zvezde tima su dva NBA igrača — Džoš Okogi iz Minesote i El Faruk Aminu iz Orlanda, dobro poznato lice srpskim ljubiteljima košarke, bivši plejmejker Partizana Džoš Akonjon i nekadašnji košarkaš Fenerbahčea Ekpe Judo, koji je sa turskom ekipom osvojio Evroligu.

Umesto zaključka, to je ekipa koju treba najozbiljnije shvatiti.

Koreja za koš razliku

Dolazimo do najslabije ekipe u ovoj grupi. Južnoj Koreji je veliki uspeh i sam plasman na Svetsko prvenstvo, pošto u ovom momentu ne predstavlja krem azijske košarke, a sve osim popravljanja koš razlike protiv njih bio bi ogroman uspeh za ovu reprezentaciju.

Treba naglasiti da Korejci imaju sedam učešća na svetskim prvenstvima, ali bez nekog velikog uspeha. 

Verovatni poredak: Argentina i Rusija u borbi za prvo mesto, moguće iznenađenje — Nigerija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala