Gde je na Zapadu nestala liberalna demokratija

© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvaničnu predstavnicu Ministarstva inostranih poslova Rusije Mariju Zaharovu interesuje zašto države-članice G7 sebe smatraju „klubom liberalnih demokratija“, kad se same ne pridržavaju tih vrednosti.

„Ako govorimo o liberalizmu, kao o političkom sistemu, svojevrsnoj matrici vrednosti, najvažniji njegov postulat je slobodan pogled na svet. Zašto su se ove države ujedinile u zatvoreni klub koji prihvata samo sebi slične? Samo one koji misle i žive u skladu sa vrednostima koje je neko utvrdio“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Ona je podsetila da „ne treba podržavati liberalizam i istovremeno biti netolerantan prema neslaganju u svetu“.

Ako govorimo o liberalnim načelima ekonomije u G7, „oni su nekada nesumnjivo postojali“, ukazala je ona.

„Nekad davno. Danas se ekonomski modeli ovih država obezbeđuju ne tržišnim mehanizmima, koji se pre svega zasnivaju na slobodnoj konkurenciji, već strogim državnim protekcionizmom. Oni se sprovode ručnom kontrolom uz pomoć sankcija, finansijskih manipulacija, uticaja na cene energenata putem agresivne politike itd“, navela je Zaharova.

Ona je naglasila da liberalna ekonomija nema ništa zajedničko sa trgovinskim ratom u kojem su „dozvoljena sva sredstva, do uništenja pravnog sistema odnosa“.

Ranije je britanski „Gardijan“ napisao da se američki predsednik Donald Tramp posvađao na samitu u Bijaricu sa kolegama iz G7, insistirajući na povratku Rusije u klub.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala