Dodik: BiH je u teškoj krizi, Republika Srpska ima pravo na potez

© Tanjug / Sava RadovanovićPredsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik
Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bosna i Hercegovina se nalazi u teškoj političkoj krizi, a ukoliko ne bude Saveta ministara Republika Srpska ima prava na svoj potez, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, nakon neodržane sednice tog tela na kojoj je trebalo da se razgovara o kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara.

Dodik je u obraćanju brojnim novinarima u Predsedništvu BiH podsetio da su evropski zvaničnici poručili da BiH mora što pre da formira vlast na svim nivoima kako bi nastavila put ka kandidaturi za članstvo u EU.

„Verovao sam da je to moguće, ali to se nije desilo. Rešeno je pitanje rominga koji je bio jedan od uslova, ali vlast nije formirana. Nakon održanih izbora očekivalo se da će se pristupiti formiranju svih organa, ali je došlo do destrukcije u sprovođenju rezultata izbora“, rekao je Dodik na konferenciji za medije koju je RTRS prenosila uživo.

Savet ministara trebalo je da bude formiran još u decembru prošle godine, istakao je Dodik i ocenio da opstrukcije formiranja tog saveta predstavljaju kršenje zakona i uzurpaciju prava srpskog naroda u BiH.

On je podsetio i da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić za člana tog tela u kojem predstavlja hrvatski narod izabran bošnjačkim glasovima.

Srpski član Predsedništva BiH je naglasio da su stvoreni svi zakonski uslovi za imenovanje kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara i da je Komšić to danas potvrdio.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Otkazana vanredna sednica Predsedništva BiH, Dodik povukao zahtev

Dodik je naveo da su Komšić i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović odmah na početku današnje sednice rekli da neće podržati Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsedavajućeg.

Dodik je poručio da neće dozvoliti da se Srpskoj uskraćuju prava, što SDA čini.

„Rok važenja sporazuma tri lidera je 5. septembar. Nećemo dozvoliti da se Srbima uskraćuju politička prava. Naši pokušaji su bili takvi da se formira vlast bez ikakvih uslovljavanja. Sve ovo znači da nam nisu ni potrebne zajedničke institucije“, istakao je Dodik i poručio da njegova politika nije uzurpacija prava Bošnjaka i Hrvata, već odbrana Republike Srpske.

Ukoliko ne bude Saveta ministara, Republika Srpska ima pravo na svoj potez, upozorio je srpski član Predsedništva BiH.

„Ne mislim da BiH dobro funkcioniše, ona vrlo loše funkcioniše i ona je u permanentnoj krizi. Da smo u ustavnim okvirima i da nije bilo međunarodnog mešanja, BiH bi već odavno imala formiranu vlast“, rekao je Dodik, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala