Čime će Rusija iznenaditi svet na avio-salonu „MAKS“ (foto)

© Sputnik / Olivera IkodinovićUčešće je potvrdilo 827 kompanija iz 33 zemlje, uključujući i 184 strane
Učešće je potvrdilo 827 kompanija iz 33 zemlje, uključujući i 184 strane - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najsavremeniji borbeni avioni, helikopteri, civilna avijacija, bespilotne letelice i vojna tehnika — samo je deo onoga što je predstavljeno na 14. Međunarodnom avio-kosmičkom salonu („MAKS-2019“), koji je danas otvoren na aerodromu u gradu Žukovski, nedaleko od Moskve.

Ono što će obeležiti ovogodišnji „MAKS“, svakako je poseta turskog lidera Redžepa Erdogana i njegov susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, let najnovijeg ruskog putničkog aviona MS-21 i ambiciozni planovi kineskih partnera.

MS-21 će biti prvi ruski putnički uskotrupni avion za srednja putovanja, koji je napravljen u postsovjetskoj Rusiji, kapaciteta od 150 do 211 putnika. Kako se očekuje, njegova serijska proizvodnja će početi 2021. godine.

Zanimljivo je da je upravo na ovom „MAKS-u“ planirano da se publici predstavi izvozna verzija lovca Su-57E. Među potencijalnim kupcima ovog modela ranije su se pominjali Indija, Kina i Turska.

Nije tajna da Ankara zbog pogoršanja odnosa sa Vašingtonom ozbiljno razmišlja o nabavci ruskih lovaca Su-57, ako je SAD isključe iz programa F-35 zbog kupovine ruskih protivvazudšnih sistema S-400.

Na izložbi kompanije iz 33 zemlje

Uprkos zapadnim sankcijama, na ovogodišnjem „MAKS-u“ Rusija će pokazati vitalnost svoje vazduhoplovne industrije, a biće sprovedeni pregovori i potpisani razni ugovori o saradnji sa inostranim partnerima. Učešće je potvrdilo 827 kompanija iz 33 zemlje, uključujući i 184 strane.

„Rosteh“ će prikazati 40 novina, uključujući šest novih aviona i helikoptera.

© Sputnik / Olivera IkodinovićModernizovani transportno-borbeni helikopter Mi-24P-1M
Čime će Rusija iznenaditi svet na avio-salonu „MAKS“ (foto) - Sputnik Srbija
Modernizovani transportno-borbeni helikopter Mi-24P-1M

Još jedna karakteristika ovogodišnjeg avio-salona, jeste i dolazak velike kineske delegacije. Kina ove godine nije samo učesnik izložbe i gost poslovnog programa, već i zvanični partner Ruske Federacije. To se događa po prvi put u istoriji sajma, kao i činjenica da će kineski proizvodi biti predstavljeni u zasebnom nacionalnom paviljonu, ukupne površine 3.000 kvadratnih metara.

Ovde je predstavljena i maketa perspektivnog rusko-kineskog širokotrupnog aviona velikog doleta CR-929. Projekat je prvi put predstavljen prošle godine na izložbi u Kini, dok je sada prvi put prikazan ruskoj publici.

Svemirski nuklearni brod

Na „MAKS-u“ je obelodanjeno i da će serijska proizvodnja najnovijeg ruskog teškog drona „Ohotnik“ početi posle 2024. godine.

Prvi let je ova bespilotna letelica imala početkom avgusta. Dron „Ohotnik“ je napravljen po šemi letećeg krila uz primenu specijalnih materijala koji ga čine skoro neprimetnim za radare.

„Ohotnik“ poseduje aparaturu za optičko-elektronske, radiotehničke i druge vidove izviđanja.

Na izložbi „MAKS-2019“ biće prikazano mnogo novina, među kojima je i izgled svemirskog nuklearnog broda koji se razvija u Rusiji, a koji je prvi put prikazan javnosti.

Nuklearni „tegljač“ je kreiran za prevoz robe u dalekom svemiru, uključujući i prilikom stvaranja perspektivnih baza na planetama.

Kao jedna od „poslastica“ avio-salona izdvaja se i helikopter „ansat“, sa kabinom u stilu luksuznog ruskog automobila „Aurus“, a dizajn su osmislili stručnjaci kompanije „Helikopteri Rusije“.

© Sputnik / Olivera IkodinovićLuksuzni ruski automobil „Aurus“
Čime će Rusija iznenaditi svet na avio-salonu „MAKS“ (foto) - Sputnik Srbija
Luksuzni ruski automobil „Aurus“

„Rosteh“ je predstavio modernizovani transportno-borbeni helikopter Mi-24P-1M sa obnovljenom elektronskom opremom.

Uoči otvaranja sajma, ruski predsednik Vladimir Putin uputio je pozdrav organizatorima, učesnicima i posetiocima Međunarodnog vazduhoplovnog i svemirskog salona „MAKS-2019“, izrazivši uverenje da će izložba povećati konkurentnost domaće vazduhoplovne industrije.

Prema rečima šefa države, izložba već dugi niz godina upoznaje stručnjake sa naprednim dostignućima ruskih naučnika, inženjera, konstruktora u oblasti civilne, vojne i helikopterske industrije.

Putin je uveren da će „MAKS“ uspeti da pomogne da se ojača inovativni potencijal domaće vazduhoplovne industrije i poveća konkurentnost. To će, kako je ocenio, poboljšati saradnju sa stranim partnerima i sprovesti u delo obećavajuće, ambiciozne projekte.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAvio-izložba MAKS 2019
Čime će Rusija iznenaditi svet na avio-salonu „MAKS“ (foto) - Sputnik Srbija
Avio-izložba MAKS 2019

Putin je napomenuo da novi proizvodi predstavljeni na izložbi ove godine ukazuju na to da se vazduhoplovna industrija u Rusiji stabilno razvija i uvodi savremene tehnologije. Istovremeno, kvalitet, pouzdanost i sigurnost proizvoda ostaju nepromenjeni.

„MAKS-2019“ će trajati do 1. septembra, a najposećeniji dani tradicionalno su poslednja dva, kada se kapije otvaraju za sve građane i ljubitelje avijacije.

I ovogodišnji sajam će obeležiti nastupi akrobatskih avio-grupa, kao što su „Ruski vitezovi“, „Striži“ i drugi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala