Britanci odabrali trenutak da „kazne“ albanske lidere okrvavljenih ruku

© AP Photo / VISAR KRYEZIUArhivska fotografija - jedna od proslava nezavisnosti Kosova u Prištini
Arhivska fotografija - jedna od proslava nezavisnosti Kosova u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski ambasador u Prištini Rori O‘Konel izjavio je uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji da „vidi osobe sa političke scene, protiv kojih su podignute optužbe, kako nastupaju sa patriotskim izjavama“ i pozvao građane Kosova da ne glasaju za one „koji su krali i činili kriminalna dela“.

Drugim rečima, britanski ambasador u Prištini pozvao je građane da ne glasaju za — kriminalce.

Milovan Drecun, predsenik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, smatra da je neiskreno to što O‘Konel govori i to iz više razloga.

„Borba protiv organizovanog kriminala podrazumeva procesuiranje onih koji se time bave. S obzirom da Kfor, odnosno NATO, raspolažu sa dovoljno podataka o organizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji i znaju ko su vođe tih grupa i čime se bave, a među njima su i Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Kadri Veselji i mnogi drugi, onda je pitanje zašto su ih svih ovih godina štitili. Zašto nisu preduzete aktivnosti da se njihovi kriminalni poslovi zaustave i oni procesuiraju? Onda ne bi bilo potrebe da se apeluje na građane da ne glasaju za njih“, kaže naš sagovornik.

Kriminal bukti

Drecun podseća da je posao međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji bio, a i dalje je, da spreči delovanje kriminalnih grupa i da vođe smesti u zatvor. Jer da su tamo, dodaje on, sada ne bi bilo nikakvih problema.

„Tako da mislim da je britanski ambasador potuno izokrenuo redosled stvari i da se on umesto sagledavanja sopstvene odgovornosti, jer su upravo Britanci imali veliku zonu odgovornosti na Kosmetu, obraća biračima. Na Kosovu bukti kriminal, Kosovo je pretvoreno u evropsku Kolumbiju i najveću kriminalnu tvorevinu, a ambasador sada apeluje da se ne glasa za te kriminalce. Pitanje je zašto ih do sada nisu hapsili, jer sada ne bi bili na izbornim listama“, uveren je Drecun. 

Podsećanja radi, uoči prethodnih izbora na KiM američki ambasador je apelovao da albanske stranke ne ističu na listama imena onih koji su počinili ratni zločin, pa ga Albanci očito nisu poslušali. Ali, i kada je stvorena vlada čiji je premijer nedavno završio na saslušanju u Specijalizovanom tužilaštvu za zločine OVK, Amerika nije reagovala.

Bumerang se vratio

„To je zapadna politika, da se zataškaju zločini koje je počinila OVK. Dakle, sa jedne strane su te zločine zataškavali, a sa druge su te iste zločince štitili, iako su znali da su na čelu organizovanih kriminalnih grupa i da se bave najtežim ilegalnim poslovima, uključujući i šverc droge i trgovinu ljudskim organima. Dakle, to je politika — zapad je takve podržavao jer su im bili potrebni da bi realizovali svoje interese. Ali, bumerang se vratio, ’lideri‘ su zauzeli dobre pozicije, imaju paravojne naoružane grupe, zastrašuju narod, tako da apel nije dovoljan. Neophodno je da međunarodne trupe rade posao koji je u okviru njihovog mandata“, zaključuje Drecun.

Britanski ambasador koji odlazi smatra i da Priština treba sama da donosi odluke, a ne da umesto nje to radi međunarodna zajednica.

Prema njegovoj oceni, postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom od presudne je važnosti za budućnost Kosova. Britanski ambasador je ponovio da ne podržava razmenu teritorija kao rešenje i dodao da „ni međunarodna zajednica ne podržava tako nešto“.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 6. oktobar ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala