Tramp obećao da će na sledeći sastanak G7 pozvati Putina

© AP Photo / Ludovic MarinAmerički predsednik Donald Tramp na samitu G7 u francuskom Bijaricu
Američki predsednik Donald Tramp na samitu G7 u francuskom Bijaricu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp obećao je da će na sledeći sastanak lidera najmoćnijih država sveta G7, koji će biti održan 2020. godine, pozvati predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Da li ću ga pozvati? Naravno, pozvaću ga. Da li će, u psihološkom smislu, on moći da dođe? Mislim da je to za njega teška stvar, on je ponosan čovek“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare, nakon završetka samita G7 u Bijaricu.

Tramp je dodao da je „povratak Rusije u G8 dobar s tačke gledišta razmatranja pitanja bezbednosti u svetu i drugih pitanja“.

Predsednik SAD se ranije složio sa predlogom predsednika Francuske Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7, koji se 2020. godine održava u SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija smatra korisnim svaki kontakt sa zemljama „velike sedmorke“ i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata G8.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je to pitanje dovela u vezu sa napretkom u rešavanju ukrajinske krize, dok su se kanadski premijer Džastin Trudo i britanski premijer Boris Džonson izjasnili protiv obnavljanja formata G8.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je 26. avgusta izjavio da Rusija nikada nije inicirala pitanje o svom povratku u G8 i da nikada nikoga ni za šta nije molila.

Format „velike osmorke“ je postojao od 1998. do 2014. godine, kada je sveden na G7 (Francuska, SAD, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Japan i Italija), nakon događaja na Krimu. Članice kluba su tada donele odluku da ne idu na redovni samit u Sočiju, nego su se okupile u Briselu, bez Rusije. Zapadne zemlje su optužile Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine i uvele su joj sankcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala