Tramp: Ako Iran ne promeni ponašanje, suočiće se sa žestokom silom

© REUTERS / CARLOS BARRIAAmerički predsednik SAD Donald Tramp na samitu G7 u francuskom Bijaricu
Američki predsednik SAD Donald Tramp na samitu G7 u francuskom Bijaricu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi se mogao sastati sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem u „pravim okolnostima“, ali je dodao da će se Iran, ako ne odustane od sadašnjih dejstava, suočiti sa veoma žestokom silom.

„Ako okolnosti budu odgovarajuće, prave, ja bih pristao na to“, rekao je Tramp tokom zajedničke konferencije za štampu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nakon završetka samita G7.

„Iran treba da bude dobar igrač“

Tramp je, međutim, zapretio da će se Iran suočiti sa stvarnom silom, ukoliko ne promeni ponašanje.

„Iran treba da bude dobar igrač. Ne treba da rade ono što su obećali da će raditi, jer ukoliko to učine, suočiće se sa veoma, veoma žestokom silom. Tako da mislim da će se oni dobro ponašati“, istakao je Tramp.

Ranije je predsednik Irana hasan Rohani upozorio na pokušaje da se izvoz nafte iz zemlje svede na nulu, rekavši da u tom slučaju ne treba računati na nekadašnju bezbednost pomorskih puteva.

Tramp je istovremeno istakao da je samit G7, koji je održan u Francuskoj, zaista uspešan, ocenivši da su učesnici sastanka pokazali „jedinstvo“ i da su se „odlično razumeli“.

Pored toga, američki predsednik je zahvalio Makronu na obavljenom poslu, rekavši da je bio izuzetan lider susreta.

Makron: Nadam se sastanku Rohanija i Trampa

Sa druge strane, predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da se zalaže za to da predsednici SAD i Irana održe sastanak što je moguće pre.

„Rekao sam ministru Zarifu i predsedniku Rohaniju telefonom da će, ukoliko pristanu da se sastanu sa predsednikom Trampom, uveren sam u to, moći da postignu sporazum. I voleo bih kada bismo tokom narednih nedelja na osnovu tih pregovora (u Bijaricu) postigli da se održi sastanak na samitu predsednika Rohanija i predsednika Trampa“, rekao je Makron tokom zajedničke pres-konferencije sa Trampom.

Francuski lider je takođe istakao da bi sastanak Rohanija i Trampa bio veoma koristan.

„Sa Trampom smo poslednjih nekoliko nedelja pregovarali o Iranu. Slažemo se da Iran mora da poštuje svoje nuklearne obaveze i da mora da se ponaša odgovorno u Persijskom zalivu i da radi sa nama“, dodao je Makron.

Istovremeno, Makron je još jednom naglasio da su lideri SAD i Francuske saglasni da Iran ne bi trebalo da poseduje nuklearno oružje i da ta situacija ne sme da ugrožava stabilnost u regionu.

Makron: Tramp bio obavešten o dolasku Zarifa na samit G7

Francuski predsednik je dodao da je ideja da se šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif pozove na samit G7 u Bijaric nastala nakon zajedničke večere lidera „velike sedmorke“.

„Probali smo razne načine da bismo shvatili možemo li da dođemo do direktne saglasnosti sa raznim zemljama. Ovog leta smo istupili sa inicijativom po novom metodu. Dobio sam iransku reakciju nakon posete šefa iranske diplomatije Parizu u petak ujutru. U subotu uveče je održana večera ’velike sedmorke‘ i postalo je jasno da možemo zajedno da delujemo po tom pitanju. I tada sam odlučio da pozovem ministra Zarifa“, rekao je Makron i dodao da je o tome prethodno obavestio Trampa.

Tokom boravka u Bijaricu Zarif se susreo sa francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drijanom i sa ministrom ekonomije Brunom Le Merom, a onda i sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Iranski ministar je na svom profilu na Tviteru napisao da predstoji komplikovan put kako bi se rešila situacija oko Irana, ali da „vredi probati“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala