Teroristi gađaju sirijsku vojsku preko glava turskih posmatrača

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaPripadnici sirijske vojske u vojnim vežbama u području Manbidža u provinciji Alep
Pripadnici sirijske vojske u vojnim vežbama u području Manbidža u provinciji Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Operacija sirijske vojske u Han Šejhunu ne krši nikakav sporazum, između ostalog, ni onaj između Rusije i Turske o formiranju demilitarizovane zone u Idlibu, saopštio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

„Što se tiče toga što se dešava u zoni deeskalacije u Idlibu, između ostalog, u području Han Šejhuna i njegovoj okolini, sirijske Oružane snage koje mi pomažemo ne krše nikakav dogovor“, rekao je Lavrov.

Ministar je naglasio da se režim prekida vatre ne odnosi na teroriste.

„Najvažnije je da je bez obzira na sve preduzete mere, uključujući stvaranje posmatračkih punktova turskih Oružanih snaga, nastavljeno granatiranje iz idlibske zone, pa i preko glava turskih posmatrača, čak su u nekom stepenu i intenzivirani. Kako bi se prekinula ovakva narušavanja i slične provokacije, izvode se napadi na ciljeve odakle dolaze pretnje, sa sirijske teritorije i sa teritorije naše vazdušne vojne baze“, ukazao je on.

„Zato, kada je sirijska vojska likvidirala to žarište u Han Šejhunu, to je bilo potpuno legitimno i potrebno sa tačke gledišta postizanja ciljeva koje je postavio SB UN za rešavanje sirijske krize“, zaključio je Lavrov.

Sutra se očekuje poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Moskvi, gde će prisustvovati otvaranju vojne izložbe „MAKS-2019“ i gde će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Kako se očekuje, dva lidera će razgovarati o bilateralnim odnosima dveju država, o situaciji u Siriji, posebno u Idlibu, kao i o krizi u Ukrajini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala