Sve što vidiš je smrt — u Amazonskoj prašumi širi se pustoš (video, foto)

© Foto : Satellite image ©2019 Maxar Technologies via APPožari u Amazoniji
Požari u Amazoniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Požari u Amazonskoj prašumi, najvećoj na planeti, nikada nisu bili veći otkako se vrše satelitska praćenja, a dim je toliko gust da je avion „cesna“ često morao da leti iznad predviđene visine kako bi posada i avion prošli bez posledica.

Zbog jakog dima, koji „ujeda“ za oči, zatvaraju se otvori za ventilaciju u avionu, odakle se pruža pogled na strahote koje su zadesile prašumu, prenosi „Kliks“ pisanje Si-En-Ena, čija je ekipa letela iznad Amazona.

Kako se navodi, dim potpuno prekriva nepreglednu šumu, zapaljena polja i pašnjake i vijugave puteljke pretvorene u pepeo.

​Rozana Viljar iz „Grinpisa“, koja je pomogla novinarskoj ekipi da organizuje let preko područja koja gore i koja su oštećena u požarima, istakla je da požar u Amazonskoj prašumi nije samo šuma koja gori, već da su to skoro grobnice.

„Sve što vidiš je smrt“, kazala je Viljarova.

​U brazilskoj saveznoj državi Rondoniji do sada je buknulo 6.436 požara, objavio je brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE). To je jedan od razloga zbog kojeg su se lideri najznačajnijih industrijskih zemalja sveta sastali u francuskom Bijaricu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da će države-članice Grupe 7 izdvojiti 20 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala