Šta će Rusiji G8 kad se sve rešava u G20

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Manuel Auguštu iz Angole
Sergej Lavrov i Manuel Auguštu iz Angole - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nije nikada pokretala pitanje svog povratka u G8, niti je bilo šta tražila, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Nijednom za sve ove godine nismo ne samo pokretali temu „osmorke“ u kontaktima sa bilo kim, već da vam pravo kažem, nismo o njoj ni razmišljali kada smo pravili spoljnopolitičke planove“, izjavio je ministar na konferenciji za štampu sa kolegom iz Angole Manuelom Auguštu.

„Nikoga ni o čemu nismo molili. Kao što sam rekao, o toj temi smo u principu saznali iz saopštenja nekoliko partnera sa zapada. Mi nismo izlazili ni sa kakvim obraćanjima na tu temu, niti imamo nameru. Život ide napred. Mi, kako je rekao predsednik Putin u Bregansonu, ne izbegavamo kontakte (sa zemljama) koje ulaze u G7, ali glavna pitanja se rešavaju, ako se imaju u vidu svetska ekonomija i politika, u okviru G20. U G20 ulaze i svi članovi sedmorke i sve članice BRIKS-a i naš stav se u G20 određuje pristupima koji se koordiniraju u okviru BRIKS-a“, naglasio je ministar.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ne smatra provokacijom poziv američkog predsednika Donalda Trampa da se Rusija vrati u G7, ali je to nemoguće samo na predlog jedne zemlje.

„Naravno, povratak u ’sedmorku‘ samo na poziv jedne države je nemoguć, jer se tamo sve rešava konsenzusom“, rekao je Peskov.

Ranije se Donald Tramp složio sa predlogom predsednika Francuske Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 naredne godine u SAD. Međutim, Putin nije isključio preporod formata G8, ali je dodao da to „nije cilj sam po sebi“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala