„Sedmorka“ gubi monopol u globalnoj politici, Zapad više nije jedinstven

© AFP 2023 / Eric PiermontSastanak G7
Sastanak G7 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samit „velike sedmorke“ je pokazao da zemlje-članice tog formata gube monopol u formiranju globalne politike. Razmatranje pitanja globalne bezbednosti je nemoguće bez Rusije i Kine, smatra programski direktor Ruskog saveta za međunarodne odnose Ivan Timofejev.

„Ranije je ideologija susreta ’sedmorke‘ bila prožeta stavom da je liberalni svetski poredak neizbežan, postojalo je uverenje da je to jedini mogući poredak. Distanca između ’sedmorke‘ i ostalih zemalja bila je prilično velika. Danas to više nije očigledno. Da, ’sedmorka‘ ostaje važno jezgro svetske ekonomije, ali ono danas postoji i u drugom svetu. Ako uporedimo to sa onim što je bilo pre pet ili deset godina — to je višepolarni, policentrični svet, u kojem su Kina i Rusija. Postoje velika pitanja o budućnosti onoga što zovemo liberalni svetski poredak“, objasnio je ekspert.

Prema njegovim rečima, u G7 se probudio „odbrambeni duh“.

„Dok je ranije ’sedmorka‘ imala bezuslovnu inicijativu u određivanju svetske politike, i u ekonomiji i u bezbednosti, danas je veliko pitanje da li je tako. Ne može se reći da oni uopšte ne utiču na globalna pitanja. To su ozbiljne zemlje, ali one nisu monopolisti u određivanju globalnih pitanja. Ozbiljna pitanja bezbednosti nemoguće je razmatrati bez Rusije i Kine“, rekao je Timofejev.

© REUTERS / Markus Schreiber/PoolLideri država-članica G7 u Bijaricu
„Sedmorka“ gubi monopol u globalnoj politici, Zapad više nije jedinstven - Sputnik Srbija
Lideri država-članica G7 u Bijaricu

Samit G7 pokazuje da Zapad više nije jedinstven

Ruski politikolog Igor Pšeničnikov smatra da je samit G7 u Bijaricu pokazao da zemlje-članice G7 nisu jedinstvene.

„Sve što je razmatrano na samitu pokazalo je jednu stvar — nema nikakvog jedinstvenog, kolektivnog Zapada, to su sve sami skandali i razdori. Sam format ’velike sedmorke‘ je nominalan. Evropa se bori protiv SAD, Tramp celom svojom pojavom pokazuje da ne uzima u obzir interese Evrope i sve što sada radi usmereno je na podrivanje jedinstva Evropske unije“, rekao je Pšeničnikov.

Prema njegovom mišljenju, u Bijaricu su se sastale pristalice stare Evrope i Tramp, koji se trudi da na svaki mogući način podrije Evropu, pošto je ona, zajedno sa Kinom, glavni trgovinski suparnik SAD.

Učešće na samitu G7 nema nikakvog značaja za Rusiju

Pšeničnikov smatra da nema smisla da se Rusija priključuje tom formatu.

„Ako nas zovu, mislim da možemo i da učestvujemo, ali bez ikakvih ozbiljnih nadanja. Ne treba misliti da će naše učešće u G8 biti suštinski važno za nas“, rekao je Pšeničnikov.

Timofejev smatra da je pitanje povratka Rusije u format vodećih svetskih sila simptomatičan, jer je bez ruskog učešća teško razgovarati o pitanjima bezbednosti, dok je bez Kine teško razmatrati ekonomska pitanja.

„Svet se menja, ’sedmorka‘ ostaje. To otvara ozbiljna pitanja o sposobnosti ’sedmorke‘ da se tim promenama prilagodi“, naglasio je stručnjak i dodao da G7 ostaje neformalni klub, koji „ne treba apsolutizovati“.

Predsednik SAD Donald Tramp je obećao ranije da će pozvati predsednika Rusije Vladimira Putina na sastanak G7 2020. godine.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na konferenciji za medije po završetku samita izjavio da lideri „velike sedmorke“ nisu uspeli da postignu konsenzus u vezi sa pitanjem učešća Rusije u tom formatu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija smatra korisnim svaki kontakt sa zemljama „velike sedmorke“ i da ne isključuje obnavljanje formata G8.

Samit „velike sedmorke“ je održan u francuskom Bijaricu od 24. do 26. avgusta. Završno saopštenje bavi se pitanjima međunarodne trgovine, iranskim nuklearnim programom, kao i situacijama u Ukrajini, Iranu, Libiji i Hongkongu. Zemlje „velike sedmorke“, takođe, nameravaju da hitno upute pomoć od oko 20 miliona evra za gašenje šumskih požara u Amazoniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala