Ruski diplomata objasnio razlog nuklearnih ispitivanja kod Severodvinska

© REUTERS / Sergey YakovlevBaner vojnog garnizona, nedaleko od sela Nonjoksa u Arhangelskoj oblasti
Baner vojnog garnizona, nedaleko od sela Nonjoksa u Arhangelskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Havarija koja se dogodila kod Severodvinska nema veze sa Sporazumom o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja, izjavio je Aleksej Karpov, vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču.

Ispitivanja na vojnom poligonu, održana 8. avgusta kod Severodvinska, bila su povezana sa razvijanjem oružja koje smo bili primorani da počnemo da pravimo, kao odgovor na jednostrani izlazak SAD iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane 2002. godine“, rekao je Karpov.

On je naveo da incident nije izazvao nikakvu opasnost po život i zdravlje stanovništva u regionu u kojem se dogodila eksplozija.

„Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije Rusije za Arhangelsku oblast, nivo radijacije u toj oblasti je na normali“, rekao je Karpov.

On je dodao da „nema reči ni o kakvoj ekološkoj katastrofi — kako pokušavaju da predstave pojedini mediji — ni u oblasti incidenta, niti izvan njenih granica“.

Eksplozija na vojnom poligonu u blizini Severodvinska dogodila se 8. avgusta, tokom ispitivanja raketnog pogona na tečno gorivo. Poginulo je petoro saradnika nuklearnog centra iz Sarova, koji su bili profesionalci u oblasti nuklearnog oružja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala