Prvi komšija bivšeg kosovskog premijera: Gledao sam kako Haradinaj ubija srpskog policajca

© AP Photo / VISAR KRYEZIURamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ram Jolaj, nekada prvi komšija bivšeg kosovskog premijera, izjavio je da je gledao kako Ramuš Haradinaj likvidira srpskog policajca, nakon čega su mu Haradinajevi ljudi oteli oca i sina, a on je, kaže, morao da pobegne sa Kosova i Metohije.

Posle zločina terorističke OVK nad Srbima 24. marta 1998. godine komandir policijske stanice u Rzniću — Miodrag Otović sa još jednim kolegom je došao da uhapsi Haradinaja, koji je izleteo iz kuće, pucao na policajce i ubio Otovića.

Jolaj u izjavi za „Večernje novosti“ navodi da su on i njegova porodica sve videli i da je zbog toga počeo njihov progon.

„Video sam Otovića kako pada, bio sam udaljen pedesetak metara. Ramuš je potom pobegao“, ispričao je Jolaj.

Ramin otac Binak Jolaj i sin Muharem su oteti, kao i njegov drugi sin, koji je uspeo da pobegne.

„Tražili su ga, kao i mene, da nas odvedu, ali smo se skrivali mesec dana po šumama, a onda se dokopali Berana. Tamo sam se predao veri i kao derviš tražio mir i oproštaj za zločince, brinući o snahi i šestoro dece sina Muharema. U Glođane i na Kosmet nikad nisam smeo da se vratim“, ispričao je Jolaj.

On je još pre 15 godina ispričao svoju priču reporteru „Novosti“ u Beranama, a zatim i svedočio i u Haškom tribunalu.

Bio je jedan od retkih svedoka koji je posredstvom video-linka pre 12 godina izneo konkretne dokaze protiv Ramuša Haradinaja, dok su ostali svedoci pobijeni, piše list.

Ram Jolaj nikada nije saznao sudbinu svog oca i sina, ali prema pouzdanim izvorima, oni su odvedeni u logor u Piskotama kod Đakovice, gde su prošle godine u masovnoj grobnici „Bunker“ pronađeni posmrtni ostaci pedesetak Srba.

Među njima je i petočlana porodica Šutaković iz Đakovice: Nedeljko, njegova supruga Dara i sinovi Radoman, Aleksandar i Đorđe.

U toku su analize ostalih posmrtnih ostataka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala