Nuklearke (ne) ugrožavaju!?!

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošla nedelja je bila burna u ovom regionu po pitanju nuklearnih centrala. Čak 13 kompanija je podnelo prijave za učešće u realizaciji projekta izgradnje druge bugarske nuklearne elektrane u Belenu na obali Dunava. Bugarski eksperti će u roku od 90 dana oceniti predloge i pripremiti kraću listu kandidata sa kojima će se voditi konkretni pregovori, koji treba da se završe nakon godinu dana.
Nuklearke (ne) ugrožavaju!?!

I Srbiji je, podsetimo, ponuđeno da se priključi ovom projektu. Naša ponuda nije stigla, ali Severna Makedonija se prijavila.

Tih dana je i slovenački premijer Marjan Šarec najavio da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom, što je izazvalo negativne reakcije u Austriji, koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog veka zahtevali zatvaranje NE „Krškog“.

Odijum protiv nuklearne energije izazvao je prošle nedelje i početak plovidbe ruske plutajuće nuklearke „Akademik Lomonosov“, koja je krenula ka zlatnoj Čukotki, oblasti gde će strujom snabdevati postrojenja i naseobine gde se vade nafta i gas, rude kalaja i zlata. Rusi ukazuju da se sada grade nove generacije nuklearki, da su razvijene mobilne elektrane ovog tipa i da bez njih, bez obzira na sve masovniju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, nema energetske bezbednosti. Pogotovo ako se zatvore termoelektrane na ugalj, na čemu, takođe, insistiraju ekolozi.

O tome da je po pitanju nuklearki potrebno stvoriti međunarodni konsenzus, bez preterivanja lobista koji su isključivo za OIE, protiv termoelektrana i nuklearne energije, neophodno da se naprave dugoročni nacionalni planovi energetskog razvoja koji će obezbeđivati energetsku bezbednost, ne ugrožavajući nikoga, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa energetičarem Milošem Zdravkovićem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala