Norveška istražuje kako će funkcionisati „Severni morski put“

© Sputnik / Maйsterman / Uđi u bazu fotografijaRuski atomski ledolomac na Severnom morskom putu
Ruski atomski ledolomac na Severnom morskom putu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveška proverava da li je „Severni morski put“ u skladu sa ekološkim standardima, saopštila je šefica norveške diplomatije Ine Mari Erikson u intervjuu za list „Izvestija“.

Po rečima ministarke, Oslo nema predstavu kako Rusija namerava da osigura bezbednost plovidbe u arktičkim vodama duž cele rute.

„Koliko vidim, ’Severni morski put‘ ima ozbiljne probleme: od spasilačkih poslova i slabe infrastrukture na čitavoj trasi, do krajnje surove klime. To veoma komplikuje zadatak da se ova trasa napravi korisnom i komercijalno uspešnom, kako bi mnogi to želeli“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da Norveška ne razmatra mogućnost da predstavi luku na Špicbergenu za „Severni morski put“.

„Nama još predstoji da proučimo tu mogućnost, uzimajući u obzir suverenitet Norveške nad ostrvom, kao i uticaj ’Severnog morskog puta‘ na životnu sredinu“, objasnila je šefica diplomatije zemlje.

Kako navodi list, u ambasadi Rusije u Oslu su saopštili da Moskva nema nameru da koristi trasu zajedno sa skandinavskim državama, pošto se ovaj put smatra nacionalnom transportnom arterijom Rusije.

„Norveška, koliko se može suditi, razmatra mogućnosti koje će se postepeno otvarati kako se bude razvijao put, ali ostaje posmatrač sa strane“, zaključio je savetnik ambasade Vladimir Isupov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala