Makron: Sastanak „normandijske četvorke“ u septembru

© Sputnik / Irina Kalašnikova / Uđi u bazu fotografijaPočasna garda ispred Jelisejske palate u Parizu
Počasna garda ispred Jelisejske palate u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će sastanak o rešavanju krize u Ukrajini u „normandijskom formatu“, na nivou šefova država i Vlada, biti održan u septembru.

„Uneli smo u protokol i to piše u tekstu koji ćemo objaviti (po završetku samita G7) — da ćemo se okupiti u septembru na sastanku u ’normandijskom formatu‘, na nivou šefova država i Vlada“, rekao je Makron na konferenciji za novinare, nakon samita G7 u Bijaricu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na marginama samita G7 novinarima rekla da Francuska i Nemačka teže da samit „normandijske četvorke“ bude održan što pre u Parizu.

Tema samita u „normandijskom formatu“ bila je predmet razgovora i tokom sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina sa Emanuelom Makronom.

Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je 26. avgusta da je razgovor o samitu lidera „normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka) moguć tek nakon povlačenja vojnih snaga i oružja u Donbasu.

Ranije je bilo saopšteno da je Kurt Volker, specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu, izjavio da je Vašington spreman da se priključi „normandijskom formatu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala