Iz Turske se kreće kolona oklopne tehnike ka sirijskoj granici

© AP Photo / DHA / Murat KibritogluKolona turske vojne tehnike u provinciji Idlib
Kolona turske vojne tehnike u provinciji Idlib   - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska komanda je prebacila na sirijsku granicu, u područje gde se nalazi tursko-američki Centar za izvođenje zajedničkih operacija, kolonu oklopne tehnike, javila je televizija „Si-En-En Turk“.

Tehnika je izašla sa teritorije komande 20. Oklopne brigade u Šanliurfu i otišla pod Treću komandu pograničnih snaga na granici sa Sirijom, u područje Akčakale. U toj kasarni je 24. avgusta počeo sa radom Centar za izvođenje zajedničkih operacija Turske i SAD. U sastavu kolone su bili tenkovi, oklopna vozila, kamioni sa municijom.

Ciljevi prebacivanja jedinica nisu navedeni, ali turska komanda poslednjih meseci planski povećava prisustvo svojih snaga na teritoriji sa Sirijom.

Delegacija američke vojske obavila je 7. avgusta seriju razgovora u Ankari, gde je bilo odlučeno da se u Turskoj otvori Centar za izvođenje zajedničke operacije. To je dogovoreno u trenutku kada Ankara priprema novu operaciju u Siriji, istočno od Eufrata. Ovu teritoriju u ovom trenutku kontrolišu Kurdi koje podržavaju SAD, ali ih u Turskoj smatraju teroristima.

Cilj novog centra je koordinacija napora vojske Turske i SAD za realizaciju planova za formiranje tampon-zone na severu Sirije. Tada se mogu vratiti iz Republike izbeglice i ta zona će postati zaštitni pojas za tursku granicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala