Depardje igra Brežnjeva u novom filmu Lordana Zafranovića

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaŽerar Depardje
Žerar Depardje - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Francuski glumac Žerar Depardje spreman je da glumi bivšeg sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva u filmu hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića o Aleksandru Dubčeku, vođi „Praškog proleća“, društveno-političkih reformi 1968. godine u Čehoslovačkoj.

„Potpisali smo ugovor sa gospodinom Depardjeom. U septembru ćemo se sastati sa njim i njegovim timom u Parizu i razgovarati o detaljima snimanja. Što se tiče glumca koji će igrati Aleksandra Dubčeka, to treba da bude glumac poznat u celom svetu, ali sa njim i dalje traju pregovori“, rekao je producent filma Antonio Leka u intervjuu za parisku radio-stanicu „Frekvens 1“.

Autor scenarija je Slovak Karol Glavka, koji je za sada napisao samo prvi deo i trenutno u Pragu radi na drugom delu, koji treba da bude završen za dva meseca.

Film će snimati slovački filmski studio „Leka prodakšn“, a njegov budžet je više od 10 miliona evra. Očekuje se da će film biti završen do kraja 2021. godine, na stogodišnjicu Dubčekovog rođenja.

© Sputnik / Mihail Kulešov / Uđi u bazu fotografijaLeonid Brežnjev
Depardje igra Brežnjeva u novom filmu Lordana Zafranovića - Sputnik Srbija
Leonid Brežnjev

Dobra šminka

Vladimir Musealjan, koji je od 1969. do 1982. godine radio kao lični fotograf sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva, smatra da će Žerar Depardje uspeti da odigra ulogu generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

„Mislim da Depardje odgovara ulozi, tih je godina. Čim ga je reditelj izabrao, znači da misli da će izaći na kraj sa tom ulogom“, rekao je Musaeljan.

On smatra da će dobra šminka omogućiti Depardjeu da liči na Brežnjeva.

„Rusi su već probali da glume Brežnjeva, neka sad probaju Francuzi“, rekao je fotograf, odgovarajući na pitanje da li je bilo bolje da se za tu ulogu izabere ruski glumac.

Rusija i Francuska se, kako je naveo Musaeljan, druže još od carskih vremena, zbog čega Francuzi odlično razumeju dijalektiku ruske duše.

Praško proleće

Nakon što je stao na čelo Komunističke partije Čehoslovačke 1968. godine, Aleksandar Dubček je pokrenuo radikalne društveno-političke i ekonomske reforme, u kojima su lideri drugih socijalističkih zemalja videli opasnost za ceo istočni blok.

Nakon neuspelih pokušaja da se Dubček i njegove kolege ubede da obustave eksperimente, lideri Sovjetskog Saveza, Istočne Nemačke, Poljske, Mađarske i Bugarske su doneli odluku da ih prekinu nasilno. U Čehoslovačku je 21. avgusta 1968. godine ušla vojska tih zemalja, sastavljena od otprilike 300.000 ljudi.

Reditelj Lordan Zafranović je tokom događaja 1968. godine studirao u Pragu, na Institutu za kinematografiju i mnogo onoga što namerava da prikaže u filmu video je svojim očima.

Sve vesti
0