Ruski zaokret ka Crnom kontinentu: U Soči stiže više od 40 lidera afričkih zemalja

CC0 / Pixabay / Deca
Deca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada i rat sankcijama doveli su do toga da Moskva napravi zaokret i preorijentiše se na neke nove partnere i tržišta, među kojima je i Afrika. U Sočiju će krajem oktobra biti održan prvi u istoriji samit „Rusija-Afrika“, na koji će doći više od 40 lidera afričkih zemalja.

Očekuje se da će događaju u ruskoj olimpijskoj prestonici prisustvovati više od devet hiljada učesnika, uključujući predstavnike afričkih i ruskih preduzeća, zvanične delegacije i novinare. Forum će biti strateški važan korak ka stvaranju najpovoljnijih uslova za razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa između Rusije i afričkih zemalja, a takođe će diversifikovati oblike i pravce rusko-afričke saradnje.

Predsednik Mozambika Filip Njusi, koji se nalazi u poseti Moskvi, smatra važnim što je Rusija stavila afričke zemlje među svoje prioritete. Kako je istakao, Afrika ima resurse, a Rusija je evropska zemlja sa razvijenim tehnologijama, znanjem i finansijskim mogućnostima za ulaganje u Afriku.

„Ovo je veliki događaj u istoriji rusko-afričkih odnosa, koji je, naravno, osmišljen da dodatno podstakne razvoj rusko-afričkih odnosa. Od kraja osamdesetih godina je pevana pesma da nam ne treba Afrika. Kao rezultat toga, zatvorili smo ambasade, trgovinske misije i skoro sve kulturne centre. To je bila greška. Od početka dvehiljaditih tu grešku krenuli smo da ispravljamo, a rusko-afrički ubrzano su se razvijali“, kaže za Sputnjik Jevgenij Korendjasov, šef Centra za proučavanje rusko-afričkih odnosa i spoljne politike Afrike Ruske akademije nauka.

On navodi podatak da je trgovinski promet od tada porastao 20 puta i sada iznosi 20 milijardi dolara, kao i da trgovinom Rusija dobija značajan deo nekih prirodnih resursa iz Afrike, naročito boksita. Odatle pristiže u Rusiju i oko 30 odsto čaja i drugih tropskih poljoprivrednih proizvoda i sirovina.

Sve jači uticaj Afrike

Ekspert ističe da Afrika postaje sve važnija za Rusiju — ekonomski rast Crnog kontinenta raste, kao i njegov uticaj u svetskoj politici i ekonomiji.

„Africi smo potrebni, baš kao što je i nama potrebna Afrika. Afrika nam treba za našu spoljnopolitičku strategiju. Direktne ruske investicije u Africi premašuju 12 milijardi dolara. Ruske kompanije su prisutne na afričkom kontinentu, pre svega ’Gasprom‘, ’Lukoil‘, ’Alrosu‘ i druge. Ima ih više od dvadeset. U svakoj afričkoj državi, u ovom ili onom obliku, postoje ruski privatni preduzetnici. Posebno nas zanimaju prirodni resursi. Imamo dovoljno naših prirodnih resursa, ali cena je veća nego kad radimo sa Afrikancima“, objašnjava Korendjasov.

Ruski investitori pokazuju veliko interesovanje za Afriku, a potrošačko tržište se tamo širi — dok je broj stanovnika u Africi 1960. godine bio oko 300 miliona, sada je četiri puta veći i iznosi 1,2 milijarde.

Ruski bankarski sektor i agrar aktivno rade u Africi. Naftni derivati čine do 70 odsto ruskog izvoza u Afriku. Rusija isporučuje i mineralna đubriva, građevinske materijale i poljoprivredne proizvode. Međutim, eksperti smatraju da je neophodno proširiti izvoz.

Istovremeno, afričke države počele su da isporučuju više voća i povrća Rusiji, zamenjujući evropske konkurente protiv kojih su uvedene ruske kontrasankcije.

„Postoji, naravno, i konkurencija, i to je normalno. Mi koristimo naše prednosti, posebno u oblasti atomskih tehnologija, satelitskim telekomunikacijama, eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, proizvodnji i prodaji oružja i nekim drugim industrijama. Sada tamo imamo i filijale naših banaka — ’VTB‘ i ’Vnješekonombanka‘ tamo rade, kao i programerske kompanije, koje prave softverske proizvode. Mi tamo isporučujemo i više od 30 odsto naše izvozne pšenice. To jest, veze jačaju, a Afrika je sve važniji deo globalne ekonomije i međunarodnog ekonomskog partnerstva“, ističe Korendjasov.

Afričke elite impresionirane stavom Rusije

Za Rusiju su odnosi sa Afrikom takođe od velikog geopolitičkog značaja, s obzirom na činjenicu da zemlje kontinenta čine značajan broj članica Ujedinjenih nacija. Afričke elite su impresionirane stavom Rusije o zaštiti suvereniteta država i osuđivanju prakse mešanja u unutrašnje stvari. I Rusija i afričke zemlje zagovaraju multipolarnost međunarodnih odnosa. Pored toga, tamo se pamti i ceni ogroman doprinos Sovjetskog Saveza procesu dekolonizacije kontinenta.

Takođe, vojno-tehnička saradnja je jedan od prioriteta, a to je jedan od najperspektivnijih regiona za vojne ugovore.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov na nedavno održanoj konferenciji "Rusija - Afrika" održanoj u Moskvi
Ruski zaokret ka Crnom kontinentu: U Soči stiže više od 40 lidera afričkih zemalja - Sputnik Srbija
Sergej Lavrov na nedavno održanoj konferenciji "Rusija - Afrika" održanoj u Moskvi

Nedavno su i američki generali i eksperti govorili o sve većem uticaju Rusije, ukazujući, između ostalog, i na to da trgovinska razmena drastično raste, a da vodeću poziciju zauzimaju industrija oružja i energetike. Pored toga, značajan uticaj Rusije prisutan je i u industrijskoj i u kulturnoj i diplomatskoj sferi.

Smešne reakcije Zapada

Zapadni eksperti navode da Rusija promoviše svoju tehnologiju u oblasti atomske infrastrukture, a takođe investira u proizvodnju nafte i gasa. Oni su naveli i da Rusija ima ogroman uticaj i zato što se u Africi u devet zemalja od njih 54 uči ruski jezik. Zbog svega toga je preporučeno Kongresu da se aktivno uključi u saradnju s Afrikom, kako Rusija i Kina ne bi dobile potpuni pristup resursima tog kontinenta.

„Ovaj takozvani povratak Rusije u Afriku u zapadnim političkim, a naročito informacionim krugovima, interpretiraju kao napad imperijalističkog karaktera Rusije na interese zapadnih zemalja. Francuski ministar spoljnih poslova nedavno je u vezi sa intenziviranjem naših odnosa sa Centralnoafričkom Republikom najavio da je Francuska veoma zabrinuta zbog ’antifrancuskog prisustva Rusije‘. Ta fraza je sama po sebi prilično smešna — postoji konkurencija za tržišta, a Rusija, kao zemlja sa tržišnom ekonomijom i sopstvenim interesima, pokušava da ostvari sve prednosti koje postoje, uključujući i one na afričkom kontinentu. Takve izjave zvuče čudno, ako se uzme u obzir antiafričko prisustvo francuskih kolonijalista na kontinentu…“, kaže ekspert.

Korendjasov ističe da je saradnja Rusije sa afričkim zemljama normalan proces, koji je povezan sa ostvarivanjem nacionalnih i ekonomskih interesa. To je, kako dodaje, proces koji je direktno povezan sa potrebama ruske ekonomije i potrebama ruske spoljno-ekonomske strategije, koja se sada odlučno okrenula ka Istoku.

„Mi smo više od 400 godina bili zemlja usko fokusirana na evropski kontinent. Evrocentrična orijentacija je počela da nam donosi gubitke, jer je dosad više od 80 odsto naših ekonomskih veza bilo sa Zapadnom Evropom i, u određenoj meri, sa SAD. Ovo nije profitabilno. Ne možete sva jaja da stavite u jednu korpu u doba globalizacionih procesa“, zaključio je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala