Ruski senator: EU ostaje antiruska

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINNalepnica sa logom samita G7 u Bijaricu u Francuskoj
Nalepnica sa logom samita G7 u Bijaricu u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Odbora za odbranu Saveta Federacije Rusije Franc Klincevič smatra da je predlog predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, da se na G7 pozove Ukrajina umesto Rusije, usmeren na podsticanje rusofobije na samitu, dok politika ponašanja EU ostaje anti-ruska.

Senator je napomenuo da takav predlog ne iznenađuje.

„Ali još uvek postoji jasan nedostatak. Trebalo je tamo da pozove Poljsku, zajedno sa baltičkim zemljama. Tada bi intenzitet rusofobije na samitu bio na odgovarajućem nivou“, napisao je Klincevič na svojoj stranici na Fejsbuku.

„Nažalost, moramo da konstatujemo da se Evropska unija i dalje ne bavi stvarnom politikom, već politikanstvom, kolebajući se zajedno sa američkom politikom. Sve u svemu, ta politika, ako se ne računaju neke nijanse, ostaje antiruska“, zaključio je senator.

Tusk je u subotu u Bijaricu, gde se održava samit G7, izjavio da ne može da se složi sa predlogom da se Rusija pozove da se vrati u „sedmorku“ i istovremeno je apelovao da se razmisli o ideji pozivanja Ukrajine kao gosta na sledećem sastanku.

Ranije se Donald Tramp složio sa predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 2020. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da Rusija smatra sve kontakte sa zemljama G7 korisnim i da ne isključuje obnavljanje formata G8. Nemačka kancelarka Angela Merkel povezala je pitanje obnove formata G8 sa progresom u rešavanju situacije u Ukrajini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala