Šefovi nemačkih pokrajina za povratak Rusije u G8

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuska i nemačka zastava na automobilu predsednika Rusija
Ruska i nemačka zastava na automobilu predsednika Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefovi četiri istočnonemačke Vlade, iz saveznih država Saksonija, Tiringija, Brandenburg i Saksonija-Anhalt, zalažu se za vraćanje Rusije u format G8.

„Ne želim da dajem savete zemljama-učesnicama samita G7 (koji se ovih dana održava u Francuskoj). Ali, što bude više formata da se razgovara sa Rusijom, to bolje“, rekao je premijer Saksonije Mihael Krečmer (iz partije CDU) za list „Velt am zontag“.

On je dodao da „smo mi na istoku (Nemačke) osetljiviji u pitanjima odnosa sa Rusijom, nego na Zapadu“. Upravo zbog toga, prema rečima političara, duga izolacija Moskve i očuvanje sankcija „nemaju podršku u istočnoj Nemačkoj“.

Pres-centar u okviru samita G7 u francuskom Bijaricu - Sputnik Srbija
Lideri G7 razmatrali povratak Rusije u svoje redove

Šef Vlade Tiringije Bodo Ramelov (iz partije Levi) nazvao je „dokazom suvereniteta i političke dalekovidosti“ nastavak dijaloga sa Rusijom, koji bi mogao da dovede do obnove formata G8. On je za nemački list izjavio da je reakcija Zapada na situaciju oko Krima 2014. godine „u to vreme bila adekvatna“, ali izolacija „sa trenutnog stanovišta, nije poboljšala situaciju tamošnjih ljudi“.

„Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama je potreban što bliži dijalog sa Rusijom. Ovo je tačno upravo sada, nakon raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog domet“, smatra premijer Brandenburga Ditmar Voidke (iz partije SPD). On je dodao da bi „bilo dobro kada bi Rusija uspela da stvori uslove za povratak u G7/G8. Rusija pripada tom formatu, to je takođe u našem interesu“.

Prema rečima premijera Saksonije-Anhalta Rajnera Hazelofa (iz partije CDU) — „dugoročno isključenje Rusije sa važnih susreta (G7) i uvođenje sankcija izgleda nerazumno“. On je za „Velt am zontag“ rekao da su „istočnoevropska ekonomija i, pre svega, srednja preduzeća posebno stradali“ zbog sankcija Rusiji koje, međutim, nisu dovele do „primetnog poboljšanja situacije u Ukrajini“.

Ranije su brojni nemački političari, konkretno, iz Slobodne demokratske partije Nemačke, pozvali na povratak na dijalog sa Rusijom o obnovi formata G8. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da još uvek ne vidi preduslove za to, ali je povezala mogućnost pokretanja takvog procesa sa napretkom u rešavanju ukrajinske krize.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala