Moja Rusija: Grad u kom u ponoć počinje magija (video)

© Sputnik / Olivera IkodinovićSankt Peterburg noću
Sankt Peterburg noću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arhitektura veličanstvenih palata, tvrđava i crkava, lepota Neve i peterburških kanala, čine Sankt Peterburg posebno magičnim i bajkovitim, iako nije jedini grad u Rusiji i svetu u kome se mogu posmatrati „bele noći“.

Kako bi se divili ovom spektakularnom prirodnom fenomenu, ljudi iz celog sveta dolaze u severnu rusku prestonicu. Hoteli se rezervišu i mesecima ranije, a cene u tom periodu naglo rastu. Ipak, turisti kažu da taj doživljaj „vredi svake pare“.

Nezvanično, peterburške „bele noći“ počinju na Dan grada, 27. maja, a završavaju se sredinom jula. Zvanično, one traju od 11. juna do 2. jula.

„Bele noći“ su atmosferska pojava, koja se javlja u danima oko letnje ravnodnevice u polarnim oblastima, i to u mestima koja se nalaze iznad 60 stepeni severne geografske širine. Ogleda se kroz gotovo poetičnu atmosferu — grad je od večeri do jutra u nekakvom sutonu.

U Sankt Peterburgu se u vreme „belih noći“ održava i spektakularan večernji šou „Purpurna jedra“, kojim maturanti proslavljaju kraj školske godine, a koji uključuje brodove sa crvenim jedrima, bogat kulturno-zabavni program i impresivan vatromet.

Tokom „belih noći“ posebna atrakcija za turiste su mostovi na Nevi, koji se dižu za prolazak brodova, a krstarenje rekom u noćnim satima je nešto što ne bi trebalo propustiti.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović vas u novoj epizodi video-bloga „Moja Rusija“ vodi na magično krstarenje rekom Nevom i u jedan od najromantičnijih gradova sveta — Sankt Peterburg — kako biste osetili atmosferu grada i čuvenih peterburških „belih noći“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala