Mediji: G7 za jačanje saradnje sa Moskvom

© AFP 2023 / ANDREW HARNIKLideri G7 na sastanku u francuskom Bijaricu
Lideri G7 na sastanku u francuskom Bijaricu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri zemalja G7 zalažu se za povećanje saradnje sa Moskvom, ali je rano da se govori o reintegraciji Rusije u G8, saopštila je agencije „Frans pres“, pozivajući se na diplomatski izvor.

„Lideri G7 zalažu se za jačanje koordinacije sa Rusijom, (ali)... za reintegraciju (Rusije u G8) je za sada rano“, rekao je izvor.

On je dodao da su svih sedam šefova država i Vlada došli do odgovarajućeg zaključka. Lideri su o ovom pitanju razgovarali tokom neformalne večere, koja je organizovana u subotu uveče u podnožju gradskog svetionika.

​Ranije je agencija „Kjodo“ javila da su lideri razgovarali o povratku Rusije u format G8. Predstavnik japanske Vlade precizirao je agenciji da sadržaj ove diskusije „neće biti obelodanjen“.

U Francuskom Bijaricu u subotu je počeo samit „sedmorke“, koji će trajati do ponedeljka.

Ranije je agencija Blumberg saopštila da je američki predsednik Donald Tramp rekao da će predsednik Rusije Vladimir Putin verovatno biti pozvan na sledeći sastanak G7 koji se održava u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom sastanka sa Putinom 19. avgusta, francuski predsednik Emanuel Makron napomenuo je da povratak Rusije u G8 zavisi od rešenja krize u Ukrajini. Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe povezuje pitanje obnavljanja formata G8 sa napretkom u rešavanju situacije u Ukrajini. Britanski premijer Boris Džonson podržao je nemačku kancelarku, protiveći se skorom povratku Rusije u G7.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala