Iran iznenadio Trampa na samitu G7

© REUTERS / NTB Scanpix/Lise Aserud Muhamed Dževad Zarif
Muhamed Dževad Zarif  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ga Francuska nije obavestila da će se šef diplomatije Irana sastati sa francuskom delegacijom na marginama samita G7, saopštila je Bela kuća.

Šef iranske diplomatije doputovao je iznenada u francuski Bijaric, gde se održava samit G7.

„Na poziv ministra inostranih poslova Francuske, šef diplomatije naše države Muhamed Džavad Zarif doputovao je u Bijaric, gde se održava samit G7, radi nastavka konsultacija povodom poslednjih inicijativa predsednika Irana i Francuske“, napisao je portparol MIP-a Irana Abas Musavi na Tviteru.

On je razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na marginama samita G7 o mogućim načinima spuštanja tenzija između Vašingtona i Teherana, saopšteno je iz francuskog predsedništva.

Kako je saopštio iranski diplomatski izvor Rojtersu, Iran je zatražio da mu se dozvoli izvoz 700 hiljada barela nafte dnevno, kao gest dobre volje Zapada. Teheran takođe nema nameru da razgovara o svom pravu da obogaćuje uranijum i o raketnom programu, ali je spreman da pruži pomoć u osiguranju bezbednosti u zoni Persijskog zaliva i smanjenju napetosti na Bliskom istoku.

Sastanci Zarifa sa američkim zvaničnicima zasad nisu planirani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala