Vučić: Učinićemo sve da zadržimo naučnike u Srbiji

© Tanjug / ZORAN ZESTICVučić i profesor Radenović
Vučić i profesor Radenović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s profesorom Stojanom Radenovićem, jednim od najboljih matematičara, i poručio da će država učiniti sve da zadrži naučnike koji su doprineli da se Beogradski univerzitet nalazi visokoplasirano na Šangajskoj listi, uključujući značajno povećanje plata u nauci.

Vučić je rekao da će država Srbija ulagati u auto-puteve, vodovod i kanalizaciju, ali i u naučno-tehnološke parkove, brz internet i digitalizaciju i pokušati da vrati mnoge ljude iz sveta, a onima koji su ovde da pokaže posebno poštovanje.

„Ustanovićemo budžetsku liniju koja se tiče Šangajske liste kako bi se podstaklo objavljivanje što više radova u naučnim časopisima u svetu“, najavio je Vučić.

Kako kaže, država će obezbediti uslove za naučnike koji se nude i druge.

„U pripremi sam pomislio da vam obezbedim prostor za rad, ali Radenović je rekao: ’Šta će mi veliki kabineti?‘. To je čovek koji je rođen u Gornjem Brestovcu i koji nije naučio na bogatstvo, koji nije naučio da radi u velikim kabinetima“, kazao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je za visoki plasman univerziteta Srbije na Šangajskoj listi zaslužno nekoliko profesora, a najzaslužniji je svakako profesor Radenović.

Vučić je naglasio da je analizirao razloge za uspeh i manje uspehe i da su podaci pokazali da u društvenim naukama imamo mali broj citiranih autora, dok u ekonomiji, psihologiji i matematici imamo par njih.

„Država će sada pokazati da brine o nauci i kulturi i, nakon medicinskih sestara, najviše će podići primanja upravo u ovim oblastima. Saglasan sam sa profesorom Radenovićem da naučnici treba državi da vrate radom i angažovanjem, a ne samo kuknjavom. Zahvalan sam na rečima koje su nas sve probudile, a što se države tiče nećemo ulagati samo u auto-puteve, vodovod i kanalizaciju, nego i u naučno-tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušaćemo da vratimo mnoge ljude iz sveta, a onima koji su ovde da pokažemo posebno poštovanje“, rekao je on.

Profesor Radenović jedan je od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet „Kralj Saud“ u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove, što je negativno uticalo na plasman BU na najnovijoj Šangajskoj listi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala