Tramp povećao carine na robu iz Kine

© AP Photo / Ted S. WarrenKineska i američka zastava
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da je odlučio da poveća carine koje američke vlasti planiraju da uvedu na jesen na robu iz Kine, kao kontrameru nakon što je Peking povećao uvozne carine na automobile i delove za automobile iz SAD.

„Kina nije trebalo da uvodi nove carine na američku robu u vrednosti od 75 milijardi dolara (politički motivisano). Počevši od 1. oktobra roba iz Kine u vrednosti od 250 milijardi dolara, na koju se trenutno plaća carina od 25 odsto, uvodi se carina od 30 odsto. Osim toga, na preostalu robu i proizvode iz Kine vredne 300 milijardi dolara, na koju je trebalo da se uvede carina od 10 odsto od 1. septembra, sada će se uvesti carina od 15 odsto“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Američki lider smatra da su „Kina i mnoge druge zemlje godinama iskorišćavale Sjedinjene Američke Države za svoje interese u trgovini, krale američku intelektualnu svojinu i činile još mnogo toga drugog“.

​„Naša zemlja gubila je stotine milijardi dolara godišnje zbog Kine i tome se nije video kraj“, istakao je Tramp.

On je još jednom okrivio svoje prethodnike za tu situaciju.

„Nažalost, prethodne administracije dozvolile su Kini da ode toliko daleko od poštene i uravnotežene trgovine da je to postalo veliko opterećenje za američke poreske obveznike. Kao predsednik to više ne mogu da dozvolim! Da bismo postigli poštenu trgovinu, moramo da izbalansiramo te vrlo nepravedne trgovinske odnose sa Kinom“, zaključio je Tramp.

​On je ranije izjavio da bi američke kompanije trebalo da počnu da traže alternativu za proizvodnju svojih proizvoda u Kini, uključujući povratak proizvodnje nazad u Sjedinjene Američke Države.

Komitet za carine i takse Državnog saveta Kine saopštio je ranije da će Kina od 15. decembra povećati uvozne carine na automobile i rezervne delove za automobile iz SAD za 25 i pet odsto. Kina je od 1. januara obustavila naplatu carina na automobile i rezervne delove proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama na period od tri meseca. Komitet za carine i takse je 31. marta objavio da produžava tu meru na neodređeno vreme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala