Šojgu: Rusija ne dovodi u pitanje mirovnu misiju u Pridnjestrovlju

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne namerava da dovodi u pitanje mirovnu misiju u Pridnjestrovlju, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Ako govorimo o mirovnoj misiji — nikada je nismo dovodili u pitanje i ne nameravamo to da činimo“, rekao je Šojgu na sastanku s predsednikom nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike Vadimom Krasnoselskim.

Prema Šojguovim rečima, najvažniji zadatak mirovnih snaga u tom regionu uspešno se ispunjava.

„Tokom cele istorije mirovnih misija, i to ne samo u Sovjetskom Savezu, ovo je prvo uspešno iskustvo u uspostavljanju mira. Smatramo da taj format sam sebe opravdava“, dodao je ruski ministar.

Krasnoselski je zahvalio Rusiji za mirovnu operaciju u Pridnjestrovlju. „Ne vidimo alternativu mirovnoj operaciji u regionu za održavanje mira i bezbednosti“, rekao je Krasnoselski.

Šojgu je početkom devedesetih godina učestvovao u organizovanju formata mirovne misije u Pridnjestrovlju, isporukama humanitarne pomoći tom regionu i razdvajanju sukobljenih strana.

Ove godine se obeležava 27 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Mir u zoni sukoba održavaju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskih i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine. Mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala