Reljić: Amerika nije zainteresovana za Kosovo, mnogo toga zavisi od nas (video)

© Sputnik / Radoje PantovićProfesor dr Slobodan Reljić, novinar i publicista
Profesor dr Slobodan Reljić, novinar i publicista - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jasno da SAD nisu ozbiljno zainteresovane za Kosovo, jer kad su u sukobu s Kinom, onda Balkan, koji jeste važan istorijski, u ovom slučaju postaje područje drugorazrednog značaja, ocenjuje novinar i sociolog Slobodan Reljić.

Naš sagovornik je u emisiji Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“, analizirajući događaje iz prethodne nedelje, rekao da je potpuno jasno da SAD nisu spremne da učine bilo šta novo kade je reč o Kosovu i Metohiji, naročito u trenutku kada ulaze u izbor kandidata za predsednika.

„Ako je u pitanju neki događaj na koji mogu da utiču Rusija i Kina, a na slučaj Kosova mogu, s obzirom na Rezoluciju 1244, onda to ne može da bude predmet njihovog interesovanja. Prepreka je jer ne mogu nešto da se dogovore, a ne deluje logično da oko ovog pitanja mogu da se dogovore, jer pitanje Kosova nije samo naše pitanje, tu je Rezolucija koju je doneo Savet bezbednosti UN i on daje dozvolu da se tu nešto menja“, smatra Reljić.

Izbori na Kosovu

Reljić kaže i da je EU potpuno nevažna u ovom slučaju i da smo joj mi davali na značaju, jer je postojala ideja da se to pitanje izvuče iz UN da na to ne mogu da utiču Kina, Rusija i druge zainteresovane zemlje, jer u svetu postoji više stotina sličnih separatističkih pokreta.

„Jedno su, dakle, izbori u SAD i politika koja se vodi u skladu sa njima, a s druge strane način kako funkcioniše Kosovo, šatro izbori, šatro demokratija, šatro parlament. Amerikancima odgovara jedna kriminalno poslovna i politička struktura da mogu da kontrolišu taj prostor na najbolji mogući način. Oni obavljaju posao, a to kakav će odnos imati sa svojim narodom, u kakvo će stanje da dovedu to što zovemo standardi, to ne može da zanima nikog u Teksasu“, rekao je naš sagovornik.

Za predstojeće izbore na KiM naglašava da su to izbori u našoj južnoj pokrajini kao i da, ako bismo hteli da rešavamo to pitanje u našu korist, ne bismo smeli površno da posmatramo Kosovo.

„Mi jesmo zainteresovani za izbore u našoj južnoj pokrajini, bez obzira što se održavaju van našeg pravnog sistema“, kazao je Reljić.

On je naglasio da nisu tačne kampanje da će kosovskih Srba biti sve manje, a kosovskih Albanaca sve više, jer se stvari menjaju.

„Taj proces na kojem su temeljili svoju moć je završen i zato je važno da narod ima predstavu da se između dva popisa u Evropi najviše ispraznila Albanija. Od 3,8 pala je na 2,5 miliona stanovnika“, kazao je Reljić.

Miloš Veliki

Podsetivši da je prošle nedelje otvoren auto-put Miloš Veliki, Reljić je rekao da svaka vlast ima potrebu da kad se nešto uradi to predstavi kao nekakav rezultat. Ukazuje na to da se auto-putevi grade od stranih kredita, a na pitanje može li Srbija sama da uđe u sličnu investiciju odgovara:

„Više ništa nije moguće pošto nema države, nema suvereniteta, budžet se pravi na osnovu instrukcija MMF-a. Osim površinskog gledanja da ćemo negde brže stići, treba istaći da je to jedno zaduživanje države u teškom i komplikovanom trenutku. Pošto stalno mislimo na našu decu i šta im ostavljamo, eto ostavićemo im to opterećenje“, rekao je Reljić.

On je istakao i da se mi uklapamo u svetski prosek, te objasnio razliku između lidera Istoka i Zapada.

„Iza lidera Istoka stoje ozbiljni interesi i ozbiljne državne strukture, a na Zapadu imate naddržavne strukture i to je velika razlika. Imate tačno kako se donose odluke, imate parlamente i vlade, a na kraju se sve svodi na vlast jednog čoveka. Kad kažem da se to svodi na jednog čoveka, to nije kritika Vučića, to je problem društva koje je sebe dovelo u takvo stanje“, rekao je Reljić.

Šta će Tramp ujutru reći

Razgovarajući o aktuelnim spoljnopolitičkim temama, istakli smo nagoveštaj povratka Rusije u format G8. Reljić smatra da se u ovom trenutku mnogo više o tome priča no što to Zapad zaista i želi. Istovremeno, ni u Moskvi više nikoga ta priča ne fascinira, odnosno veoma mali broj ljudi, do šest odsto.

„To je neformalna organizacija, mogu sutra ujutru da ustanu, da ih pozove Tramp i kaže da kupe Grenland i da prime Rusiju u G8. Stvari su nepredvidljive“, objasnio je Reljić.

On ukazuje i na trenutak kada je Rusija izašla iz G8:

„Tada je Zapad krenuo da uređuje taj prostor oko Rusije i došlo je do sukoba koji je bio neminovan posle Putinovog govora na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Uveli su sankcije, angažovali potencijale u Ukrajini, stvorila se velika buka koja je dala skromne rezultate. Zato nije nemoguće da postoji linija na Zapadu koja misli da treba obnoviti veze s Rusijom“, napomenuo je Reljić i dodao da Ukrajina ne igra nikakvu ulogu i da će je Zapad napustiti kada mu to bude trebalo.

Naš sagovornik je naveo da Zapad ima ideju kako da ostvari svoje sopstvene interese, a da je sve ostalo potrošni materijal — i njihov sopstveni narod, a kamoli Ukrajina.

Sve se ubrzava

Na pitanje da li prati vesti kao sociolog ili kao novinar, Reljić je odgovorio da je jedino što se može razumeti to da se stvari dramatično ubrzavaju u svim sferama života.

„Pratim pre svega ovo vreme, kao nespokojan čovek. To je ta vrsta vesti koja se danas emituje, ta vrsta nepouzdanosti, neodređenosti, malo ima osnova za analizu, stalno se reprodukuje neki haos i kod nas i u svetu očigledno još više, tako da kad gledate vesti ne vredi vam mnogo što znate kako se to pravi i koliko nema veze sa stvarnošću“, rekao je uz osmeh Reljić.

Naš sagovornik se raduje predstojećem Svetskom prvenstvu u košarci i igrama naše reprezentacije, a pratio je i utakmice Crvene zvezde I Partizana u međunarodnim takmičenjima. Kaže da je zanimljivo šta se dešava oko tih naših klubova.

„Očigledno se pojavio neki novac, jer više ne postoji fudbal bez toga, i pojavila se neka struktura koja je sposobna da taj novac oplođuje. To više nije samo prodaja golog ljudskog tela, već je to neka radnja u kojoj kupujete i prodajete i ostvarujete neke rezultate i onda zabavljate narod koji je u jednom dosta depresivnom raspoloženju“, rekao je Reljić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala