Pjongjang ponovo izvodi raketne probe

© REUTERS / KCNA KCNALansiranje rakete u Severnoj Koreji
Lansiranje rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja lansirala je dve nepoznate rakete prema Japanskom moru, saopštila je agencija Jonhap, pozivajući se na Ujedinjeni komitet načelnika štabova Južne Koreje.

Agencija navodi da su projektili ispaljeni rano ujutro iz provincije Hamgjang Namdo.

„Naša vojska prati situaciju u slučaju dodatnih lansiranja“, navodi se u saopštenju.

Južnokorejska vojska saopštila je da su rakete lansirane u 6.45 i 7.02 po lokalnom vremenu iz provincije Hamgjang Namdo prema Japanskom moru. One su prešle razdaljinu od 380 kilometara i dostigle maksimalnu visinu od 97 kilometara.

Japanske vlasti smatraju da je Severna Koreja lansirala balističke rakete.

Nova lansiranja Severne Koreje su sedma po redu od 25. jula. Severna Koreja je 16. avgusta testirala „novo oružje“, dve rakete ispaljene su iz provincije Gangvon Do prema Japanskom moru. Domet rakete bio je 230 kilometara, a maksimalna visina 30 kilometara. Pre toga Pjongjang je vršio raketne probe 10. avgusta. Prema procenama, tada je domet rakete bio oko 400 kilometara, a maksimalna visina 48 kilometara. Lansiranje severnokorejskih raketa 6. avgusta Južna Koreja i Japan smatrali su testiranjem nove vrste balističkih raketa kratkog dometa.

Američki predsednik Donald Tramp je nakon najnovijeg lansiranja izjavio da Sjedinjene Američke Države nikada nisu branile Severnoj Koreji da testira rakete kratkog dometa.

Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un održali su 30. juna treći sastanak u demilitarizovanoj zoni između dve korejske države, na kojem su se dogovorili da započnu radne kontakte o denuklearizaciji. Pregovori se za sada odlažu zbog vojnih vežbi Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, kao i zbog raketnih lansiranja u Severnoj Koreji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala