London u Putinovim rečima vidi podrivanje evropske bezbednosti

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Velike Britanije u Londonu
Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o potrebi preduzimanja mera za pripremu simetričnog odgovora na testiranje krstareće rakete u SAD predstavlja „još jedan primer“ dejstava Rusije usmerenih na podrivanje evropske bezbednosti, izjavio je za Sputnjik portparol Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

„Objava u Rusiji o recipročnim raketnim probama predstavlja još jedan primer šireg modela postupaka Rusije usmerenih na podrivanje evropske bezbednosti zasnovanoj na pravilima međunarodnog sistema koji obezbeđuje bezbednost naših građana“, odgovorio je portparol Forin ofisa na zahtev da prokomentariše Putinovu izjavu.

Putin je na operativnom sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Ruske Federacije izjavio da činjenica da su Sjedinjene Američke Države za raketnu probu koristile lanser MK-41 potvrđuje osnovanost optužbi koje je ruska strana uputila Sjedinjenim Američkim Državama dok je Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bio na snazi. Prema njegovim rečima, Amerikanci su organizovali propagandnu kampanju o navodnom nepoštovanju odredbi Sporazuma od strane Rusije kako bi prikrili radove koji narušavaju Sporazum. Ruski lider takođe je saopštio da je naložio Ministarstvu odbrane i Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da analiziraju nivo pretnji Rusiji koje su stvorene američkim raketnim dejstvima i preduzmu mere za pripremu simetričnog odgovora.

Početkom avgusta generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je odbacio ideju o uvođenju moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa i naglasio da u Evropi „ne postoje nove američke ili NATO rakete“. On je takođe naveo da NATO nema nikakve planove ni namere da raspoređuje takve rakete kada ih Sjedinjene Američke Države razviju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala