Iran testirao novu raketu

© REUTERS TVSnimak rakete ispaljene iz iranskog raketnog sistema „Bavar 373“
Snimak rakete ispaljene iz iranskog raketnog sistema „Bavar 373“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hosein Salami, komandant Korpusa čuvara Islamske revolucije, koji je deo Oružanih snaga Irana, saopštio je da je Iran testirao novu raketu, prenosi agencija Tasnim.

„Naša država uvek testira različite vrste sistema naoružanja, što se dešava bez prestanka kako bi se pojačale naše snage za obuzdavanje. Juče je bio jedan od najuspešnijih dana nacije“, rekao je Salami o raketnoj probi.

On pri tome nije precizirao da li se radi o balističkoj raketi.

Ranije je iranski ministar odbrane Amir Hatami saopštio da Teheran nema nameru da razvija nekonvencionalne rakete i njihovu efikasnost povećava poboljšanjem preciznosti i brzine.

Raketni program Irana je predmet nesuglasica u međunarodnoj zajednici. Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja tumače Rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN na način da ona zabranjuje Iranu lansiranje raketa. Rusija skreće pažnju na činjenicu da tačna formulacija sadrži samo odgovarajući poziv. Svako lansiranje balističkih raketa ili raketa-nosača Irana prećeno je oštrom reakcijom zapadnih zemalja, koje od Irana zahtevaju da prekine te aktivnosti, ali Teheran naglašava da lansiranje raketa ne narušava Rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala