EU će odgovoriti ako Amerika uvede carine na francusko vino

Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska unija će odgovoriti ako Sjedinjene Američke Države uvedu dodatne carine na francusko vino, uprkos činjenici da ne želi sukob sa svojim saveznikom, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na konferenciji za štampu u okviru Samita G7.

„Odlučno ću braniti francusko vino iz više razloga. Ako Sjedinjene Američke Države uvedu carine Francuskoj, Evropska unija će reagovati“, istakao je Tusk.

„Ono što nam nije potrebno i što ne želimo je konfrontacija, a posebno sa našim najboljim saveznikom — Sjedinjenim Američkim Državama, ali moramo da budemo spremni na ovaj loš scenario i mi smo, kao Evropska unija u celini, spremni“, dodao je on.

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je zapretio da bi na uvoz francuskog vina mogle da budu uvedene „do sada neviđene“ carine u Francuskoj.

Sredinom jula Parlament Francuske usvojio je zakon o porezima na usluge za velike digitalne kompanije kao što su „Amazon“, „Epl“, „Fejsbuk“ i „Gugl“. Tramp je tada izjavio da bi kao odgovor na te mere mogao da uvede dažbine na francusko vino.

Samit G7, na kojem učestvuju i Sjedinjene Američke Države, Francuska i Evropska unija (čiji je predstavnik Tusk), održava se 24. i 25. avgusta u francuskom Bijaricu.

Sve vesti
0