Protestni marš protiv G7: Gori Amazonija, topi se Arktik, kapitalistički lider će nas čuti (video)

© AP Photo / Bob EdmeAktivisti na protestu protiv G7 u Francuskoj
Aktivisti na protestu protiv G7 u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protestni marš više hiljada aktivista protiv samita G7 završen je danas mirno, pošto je kolona stigla iz francuskog mesta Andaj u španski Irun, nedaleko od Bijarica, gde se danas okupljaju lideri najrazvijenijih industrijskih zemalja.

Tokom protesta nije bilo hapšenja, ni incidenata, a prema procenama, u njemu je učestvovalo oko 9.000 ljudi, saopštila je regionalna policija, prenosi AP.

Antiglobalistima i aktivistima za zaštitu životne sredine pridružili su se demonstranti pokreta „Žuti prsluci“ i baskijski separatisti. Neki su nosili maske sa likovima lidera G7.

Oni su protestovali protiv ekonomske i klimatske politike najrazvijenijih industrijskih zemalja i promovisali alternative.

„Vodeći kapitalistički lideri su ovde, i mi moramo da im pokažemo da se borba nastavlja. Bogati imaju sve više novca, a siromašni ništa. Vidimo kako gore šume Amazonije i topi se Arktik. Lideri će nas čuti“, rekao je Alen Misana, koji nosi žuti prsluk — simbol antivladinih demonstracija u Francuskoj.

Demonstranti su nosili transparente s različitim porukama — od onih koji se tiču prava gej populacije, do onih upućenim liderima G7.

Samit G7 u Bijaricu obezbeđuje više od 13.000 policajaca uz podršku vojnika, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala