Više od hiljadu učesnika na otvaranju festivala „Spaska kula“ (foto, video)

© Sputnik / Olivera IkodinovićSpaska kula
Spaska kula - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Crvenom trgu u Moskvi svečano je otvoren 12. Međunarodni vojno-muzički festival „Spaska kula“, koji je okupio više od 1.000 učesnika u 30 vojnih orkestra iz 12 zemalja sveta.

Osim ruskih orkestara, na festivalu učestvuju i predstavnici iz Italije, Belorusije, Kine, Japana, Turske, Norveške i drugih zemalja... 

U pozdravnoj poruci predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao značaj projekta za kulturni i društveni život prestonice, dodajući istovremeno da je to jedan od najimpresivnijih i najtraženijih projekata na polju međunarodne humanitarne saradnje.

Šef ruske države je napomenuo da „Spaska kula“ na glavnom trgu zemlje ujedinjuje vojne muzičare, talentovane izvođače, horove, plesne i folklorne grupe iz Rusije i mnogih stranih država.

Ruski predsednik je uveren da će festival proći uspešno i privući pažnju poznavalaca klasične i moderne muzike i onih koje zanimaju vojna istorija, tradicija vojne službe i svečane ceremonije.

Manifestaciju na Crvenom trgu je otvorio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, koji je podsetio da se kao i obično festival održava uoči proslave Dana grada i zahvalio vojnim orkestrima iz Rusije i inostranstva, kao i ostalim učesnicima festivala, „na prazniku koji daruju Moskovljanima“.

On je naveo i da se festival ne održava samo na Crvenom trgu, nego i na drugim moskovskim trgovima i parkovima.

Takođe je simboličnim nazvao i to što se festival ove godine poklopio sa proslavom 350. godišnjice uvođenja ruske zastave.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNajveća parada vojnih orkestara na svetu trajaće do 4. septembra
Više od hiljadu učesnika na otvaranju festivala „Spaska kula“ (foto, video) - Sputnik Srbija
Najveća parada vojnih orkestara na svetu trajaće do 4. septembra

Najveća parada vojnih orkestara na svetu trajaće do 1. septembra.

Za 12 godina postojanja „Spaska kula“ je postala kulturni događaj svetskog ranga i svake godine privlači sve veći broj učesnika, a ove godine beleži rekordan broj izvođača.

Orkestri bukvalno plešu na sceni uz zidine Kremlja u ritmu muzike koju izvode, a sviraju sve, od „Lambade“ do „Kaćuše“. Publika uživa u spektaklu, koji je propraćen specijalnim efektima i vatrometom.

Svih 7.500 mesta je zauzeto na tribinama i ovo je glavni žiri festivala. Publika će glasanjem odabrati najbolji strani i domaći orkestar. Glavna tema festivala je „Solo s orkestrom“.

© Sputnik / Olivera IkodinovićOsim ruskih orkestara, na festivalu učestvuju i predstavnici iz više stranih zemalja
Više od hiljadu učesnika na otvaranju festivala „Spaska kula“ (foto, video) - Sputnik Srbija
Osim ruskih orkestara, na festivalu učestvuju i predstavnici iz više stranih zemalja

Poseban deo programa posvećen je najmlađima. Na Crvenom trgu postavljen je Dečiji grad. Tu se nalaze muzički, istorijski, literarni i kreativni šatori, a u blizini je i konjička arena, što je posebna atrakcija za posetioce.

Konjička arena festivala „Spaska kula“ stara je 10 godina, a ove godine planirano je 30 konjičkih predstava. Posebno su atraktivni nastupi Kremljovske škole jahanja i Počasne konjičke straže Predsedničkog puka. 

Očekuje se da će festival posetiti nekoliko desetina hiljada ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala