Iran vraća u život projekat naftovoda preko Iraka i Sirije do Sredozemnog mora

Pratite nas
Iranske vlasti su predložile Iraku projekat za nastavak rada naftovoda, koji prolazi kroz Irak, do sirijske luke Banjas na Sredozemnom moru, zbog porasta pretnji u Ormuskom moreuzu, javila je iračka televizija „Sumerija“, pozivajući se na neimenovani izvor.

„Teheran je ponovo pokrenuo temu projekta za izvoz nafte putem naftovoda koji bi prolazio kroz teritoriju Iraka i završavao se u sirijskoj luci Banjas u Sredozemnom moru. Na taj način bi se mogle izbeći američke sankcije i ne bi se koristio Ormuski moreuz, jer postoji veći strah da bi on mogao biti zatvoren u slučaju vojnog sukoba SAD i njihovih saveznika sa Iranom“, rekao je izvor kanala.

Prema njegovim rečima, taj projekat Iran je predlagao i ranijih godina, ali je 2014. godine zbog rata u Siriji i Iraku zaustavljen.

Izvor navodi da se predlažu dve opcije: izgradnja novog naftovoda dužine 100 kilometara, od čega bi 50 kilometara prošlo kroz Irak, ili remont naftovoda Kirkuk-Banjas, koji ne funkcioniše od 1982. godine, što bi platio Iran. Kroz taj naftovod može da prođe 1,25 miliona barela nafte dnevno, naglasio je izvor.

Iračke vlasti, navodno, za sada nisu odgovorile na predlog Irana.

„Irak smatra da mu taj predlog nije u interesu, čak može da mu našteti, uzimajući u obzir da Bagdad može da izveze svoju naftu u sredozemne zemlje kroz luku Banjas, bez učešća Irana“, naveo je izvor.

Neimenovani poslanik Parlamenta Iraka je naveo da bi taj projekat omogućio da se izvoze nafta i gas u Siriju, ali i Liban, koji tako može da reši veliki problem u vezi sa nedostatkom struje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala