Srpski kralj i Austrougarska: Ljubavna ili veza puna straha?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta nam novo otkriva knjiga „Memoari kralja Milana“, koju je nepoznati nemački autor objavio 1902. godine, a koja se tek nedavno prvi put našla pred srpskim čitaocima?
Srpski kralj i Austrougarska: Ljubavna ili veza puna straha?

Da li je reč o verodostojnom i autentičnom tekstu u kojem ostaje dilema da li je otac poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović iskreno voleo Austrougarsku carevinu ili je se samo plašio, shvatajući odakle dolaze opasnost i neminovnost rata? Može li ovo biti ispovest srpskog kralja ili je ipak reč o austrougarskoj propagandi? O svemu tome, kao i o ideji balkanske federacije i Josipu Brozu kao svojevrsnom nastavljaču te ideje, u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa istoričarem i piscem predgovora Nebojšom Jovanovićem.

O Alfredu Hičkoku, jednom od najvećih i nesumnjivo najuticajnijih reditelja, čijih se 120 godina od rođenja obeležava u svetu, o umetničkoj snazi njegovih filmova koja ne jenjava čitav vek, razgovaramo sa filmskim kritičarima Đorđem Bajićem i Zoranom Jankovićem.

Naš gost je i proslavljeni glumac Tihomir Stanić, sa kojim, uoči otvaranja Filmskih susreta u Nišu, a otvoriće ih film „Delirijum tremens“ u kojem igra glavnu ulogu, razgovaramo o radu sa rediteljem Goranom Markovićem, izazovima uloge koju je „nasledio“ od Predraga Ejdusa, o sudbini scenarija za film o Jasenovcu, kao i o zanimljivostima sa snimanja nove sezone serije „Ubice mog oca“...

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala