Ruski ambasador očitao lekciju iz istorije Kajlu Skotu

© Sputnik / Radoje PantovićAleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je danas na poruku američkog kolege Kajla Skota povodom 80. godišnjice potpisivanja Ribentrop-Molotov pakta, rekavši da je tragedija mogla biti izbegnuta da su zapadne zemlje prihvatile predlog Moskve o uspostavljanju kolektivne bezbednosti.

„Umesto što su insistirale na ciničnoj politici ’povlađivanja‘ kako bi preusmerile Hitlerovu agresiju na istok“, napisao je ruski ambasador na engleskom jeziku u odgovoru Skotu, koji je takođe na Tviteru napisao da je pre tačno 80 godina na današnji dan potpisan „zloglasni Ribentrop-Molotov pakt, na osnovu kojeg su dva diktatora tajno podelila Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja“.

​Manje od mesec dana kasnije, dodao je Skot, nemačke i ruske trupe slavile su osvajanje Poljske u Brestu.

Međutim, Bocan-Harčenko kaže da pokušaji da se Sovjetski Savez predstavi kao izazivač Drugog svetskog rata bacaju senku na sećanja na milione Sovjeta koji su dali svoj život kako bi slomili nacizam i oslobodili sebe i evropske nacije.

„Molim vas da konsultujete presude iz Nirnberga, koje su i danas integralni deo međunarodnog prava“, dodao je Bocan-Harčenko.

​Fotografije na kojima se vide premijeri zapadnih zemalja kako se rukuju sa nacističkim liderima, lako se mogu pronaći, dodao je ruski ambasador.

„Proveriti ’Čemberlen i Hitler u Godesbergu, septembar 1938‘ ili ’Minhenski sporazum, septembar 1938‘“, naveo je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala