Rusija uručila protest češkom ambasadoru

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otpravnik poslova Češke pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije gde mu je uručen odlučan protest zbog skrnavljenja spomenika maršalu Sovjetskog saveza Ivanu Konjevu u Pragu, saopšteno je u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

Ministarstvo je naglasilo da su takve akcije na teritoriji Češke poprimile sistematski karakter i da im je cilj revidiranje istorije i umanjenje značaja pobede u Drugom svetskom ratu, kao i stvaranje negativne slike o vojnicima oslobodiocima.

„Pozvali smo Prag da stavi tačku na takve provokacione ispade, da pronađe i kazni vandale, da vrati spomenik u ranije stanje i da osigura njegovu zaštitu u budućnosti“, navodi se u saopštenju MIP-a Rusije.

Ruske diplomate su podsetile da maršala Konjeva za Češku vezuje samo pobeda u maju 1945. godine, kada je vojska pod njegovom komandom oslobodila Prag od fašista.

„Poseban gnev izazivaju pokušaji čeških ’istoričara‘ da povežu ime I. S. Konjeva sa događajima iz 1968. godine, sa kojima maršal nije imao nikakve veze“, naglasili su u Ministarstvu.

Ranije je saopšteno da su u Pragu nepoznate osobe ispisale uvredljive reči na spomeniku Maršalu Konjevu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala