Rusija i Turska intenziviraju napore na uklanjanju terorističke pretnje u Siriji

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin
Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom o rešavanju sirijske krize i o radu na formiranju i pokretanju ustavnog odbora, saopštila je pres-služba Kremlja.

Razgovor je vođen na inicijativu turske strane.

„S obzirom na predstojeći peti samit država-garanata Astanskog procesa, koji je planiran za septembar, razmatrani su i drugi aspekti rešavanja sirijskog pitanja, uključujući zajednički rad Rusije, Turske i Irana, zajedno sa UN, na formiranju i pokretanju ustavnog odbora“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, tokom razgovora dotaknuto je pitanje Bliskog istoka i dalji razvoj bilateralne saradnje.

Dvojica lidera razmatrala su rusko-tursku saradnju u kontekstu stabilizacije situacije u Idlibu i složila se da intenziviraju napore na uklanjanju terorističke pretnje koja potiče iz zone deeskalacije Idlib u Siriji.

Dogovoren je i nastavak ličnih kontakata, dodaje pres-služba Kremlja.

Sa svoje strane, administracija turskog lidera je saopštila da je Erdogan istakao da prekid primirja šteti rešavanju situacije u Siriji.

„Predsednici Turske i Rusije razgovarali su telefonom i tokom razgovora razmatrali situaciju u Siriji i Libiji i pitanje bilateralnih odnosa. Naš predsednik je rekao svom ruskom kolegi da je kršenje primirja u Idlibu otvorilo put za veliku humanitarnu krizu. On je napomenuo da ovi napadi nanose veliku štetu naporima na rešavanju sirijske krize, a takođe predstavljaju ozbiljnu pretnju sa stanovišta nacionalne bezbednosti naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala