Putin naredio recipročni odgovor na američke raketne probe

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na operativnom sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti da će Rusija osiguravati svoju bezbednost nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Naš razvoj najnovijih sistema oružja, koji zaista nemaju pandan u svetu, izazvan je i, može se reći, isprovociran jednostranim povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o ograničavanju protivraketne odbrane 2003. godine. Mi smo, jednostavno, bili prinuđeni i u obavezi, naravno, da osiguramo bezbednost našeg naroda i naše zemlje. Mi to radimo sada i sigurno ćemo to činiti i u buduće“, rekao je ruski predsednik.

„Rusija nikada nije htela da se uvlači u trku u naoružanju“, naglasio je ruski predsednik.

„Mi, kao što znate, nikada nismo želeli i ne želimo i nećemo da se uvlačimo u trku u naoružanju, skupu i destruktivnu za našu ekonomiju. Podsetiću vas da Rusija po pitanju odbrambenih troškova zauzima prilično skromno sedmo mesto u svetu, posle Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Francuske i Japana“, istakao je Putin.

„Rusija je i dalje otvorena za ravnopravan i konstruktivan dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama, radi povratka poverenja i jačanja međunarodne bezbednosti“, naveo je ruski lider.

Predsednik je objasnio da je ovo pokazalo prave namere Sjedinjenih Američkih Država, koje su, oslobodivši se ograničenja nakon povlačenja iz Sporazuma o likvidaciji raketa, odvezale sebi ruke za raspoređivanje zabranjenih raketa u različitim regionima sveta.

On je dodao i da Sjedinjene Američke Države govore da razmeštanje novih raketnih sistema može početi u Azijsko-pacifičkom regionu, „ali to, takođe, utiče na naše temeljne interese, jer se sve ovo nalazi blizu ruskih granica“.

Putin je saopštio da je Rusija i ranije imala informacije da se Vašington već duže vreme radi na stvaranju oružja zabranjenog Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa i više puta je na to skretala pažnju svojim partnerima.

„Jedini cilj Sjedinjenih Američkih Država bila je namera da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da prikriju rad koji je narušavao Sporazum“, objasnio je ruski predsednik. 

Putin je istakao da su Sjedinjene Američke Države organizovale propagandnu kampanju kako bi dokazale da Rusija, navodno, ne poštuje odredbe Sporazuma o likvidaciji raketa.

Govoreći o raketi koju je Vašington testirao, Putin je rekao da činjenica da su Sjedinjene Američke Države upotrebile lanser MK-41 za raketne probe potvrđuje osnovanost prigovora upućenog Sjedinjenim Američkim Državama za vreme dejstva Sporazuma.

„Takvo oružje spada u kategoriju zabranjenog Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine. Osim toga, upotreba univerzalnog lansera MK-41 tokom testiranja u potpunosti potvrđuje opravdanost optužbi, koje je ruska strana uputila Sjedinjenim Američkim Državama tokom perioda važenja sporazuma“, zaključio je predsednik Rusije.

Putin je, takođe, naredio Ministarstvu odbrane i Ministarstvu spoljnih poslova da analiziraju nivo pretnje za Rusiju koje stvaraju raketne probe Sjedinjenih Američkih Država.

„Imajući u vidu novonastale okolnosti, nalažem Ministarstvu odbrane Rusije, Ministarstvu spoljnih poslova i drugim relevantnim institucijama da analiziraju nivo pretnje koje predstavljaju pomenute akcije Sjedinjenih Američkih Država za našu zemlju i preduzmu sveobuhvatne mere za pripremu simetričnog odgovora“, naglasio je Putin.

Povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o likvidaciji raketa

Početkom godine Vašington je objavio odluku o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje ovog sporazuma. Moskva odbacuje sve optužbe. Početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o obustavljanju Sporazuma. Rusija je više puta izjavljivala da se u potpunosti pridržava Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

Putin je takođe naveo da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Osim toga, ruski lider je izjavio da će, ukoliko se dobiju pouzdane informacije da su Sjedinjene Američke Države završile razvoj i započele proizvodnju odgovarajućih sistema, Rusija biti primorana da započne razvoj sličnih raketa. Međutim, Putin je napomenuo da Rusija neće raspoređivati rakete srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja u onim regionima u kojima ne budu raspoređene američke rakete.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja, koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj, nakon više od 500 kilometara leta. Dejstvo Sporazuma okončano je 2. avgusta, a prema njemu su bile zabranjene rakete dometa 500 do 5.500 kilometara. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „Tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala