Protest mladih Hrvata: Pesmom protiv zabrane „Za dom spremni“ (video)

© Foto : youtube/Hrvatske Obrambene SnageHrvati, bend
Hrvati, bend - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mladi Hrvati pesmom su se usprotivili zabrani i kažnjavanju upotrebe ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ i na taj način izrazili protest zbog nedavne odluke Visokog prekršajnog suda, koji je izrekao novčanu kaznu makarskom pevaču Mariju Rosi.

Rosi je, naime, još pre četiri godine na jednoj manifestaciji otpevao pesmu „Bojna Čavoglave“, čiji je autor Marko Perković Tompson, pevač koji svojim pesmama glorifikuje ustaštvo.

Tompsonova pesma u originalnoj verziji počinje upravo sa tim ustaškim pokličem.

Prema pisanju hrvatskog desničarskog portala „Narod“, mladi Hrvati su onima koji pokušavaju da zabrane pesmu „Bojna Čavoglave“ uputili „muzički odgovor“, odnosno pesmu koju je napisao Maks Križanić, a koju su otpevala i odsvirala braća Kumerle.

I Križanićeva pesma poput Tompsonove počinje ustaškim pokličem, a dalje sledi da je „Bojna Čavoglave“ spevana na „bojištu“ u Zagori, na izvoru reke Čikole, gde su uz tu pesmu „hrabri ratnici branili domovinu, a i ginuli“.

„Na frontu od Vukovara do Dubrovnika slavna pesma ratnicima moral dizala… A danas nam oni žele zabraniti nju… Pesmu koja najavljuje našu pobjedu…“, stihovi su koji slede.

U pesmi se zatim poručuje da sada „glavu dižu oni što su se tada skrivali“, dok su „hrabri branitelji uz nju ginuli“.

Poručuju takođe da niko neće uspeti da im zabrani da pevaju „Bojna Čavoglave“, kojom je njihova Hrvatska „odbranjena“.

„I neka nas sve zatvore, al‘ neće uspeti sa usana slavnu pesmu nikad skloniti…“, stihovi su koji slede, uz zahvalnost autoru Tompsonu, uz poruku da ga Hrvatska nikada neće zaboraviti.

Hrvatski mediji su ranije ovog meseca objavili informaciju da je Visoki prekršajni sud potvrdio novčanu kaznu makarskom pevaču Mariju Rosi, konstatujući da je „napokon donesena presuda koju bi trebalo da poštuju i drugi sudovi“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala