Pitanje pozivanja Rusije na samit G7 u nadležnosti Vašingtona

© AP Photo / Markus SchreiberPripremanje sale za predstojeći samit G7 u Bijaricu u Francuskoj
Pripremanje sale za predstojeći samit G7 u Bijaricu u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje pozivanja Rusije na samit G7 2020. godine je u nadležnosti američke strane, izjavio je izvor iz kancelarije nemačke kancelarke novinarima na sastanku o budućem samitu grupe G7 u francuskom Bijaricu.

„Amerikanci (2020. godine) organizuju samit grupe G7 i, naravno, to će biti pitanje za Amerikance koga će pozvati sledeće godine i kako će to uraditi. Smatram da se stav u vezi sa Rusima nije promenio“, rekao je izvor, dodajući da preduslovi za promenu formata „ostaju takvi kakvi su“.

Ranije je nemačka kancelarka Angela Merkel povezala pitanje obnove formata G7 sa napretkom u rešavanju ukrajinske krize.

Američki predsednik Donald Tramp pristao je na predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 2020. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Očekuje se da će Tramp pokrenuti pitanje pridruživanja Rusije „sedmorki“ na predstojećem samitu G7 u Bijaricu. Predsednik Rusije Vladimir Putin sa svoje strane je izjavio da Rusija smatra da su svi kontakti sa zemljama-članicama G7 korisni i da ne isključuje obnavljanje formata G8.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala