Peskov: Danas je nemoguće prećutkivanje incidenta poput Černobilja

© AFP 2023 / Sergei SupinskyMetalna kupola pokriva reaktor nuklearne elektrane u Černobilju
Metalna kupola pokriva reaktor nuklearne elektrane u Černobilju - Sputnik Srbija
Pratite nas
U savremenoj Rusiji je nemoguća situacija koja se dogodila u SSSR-u, kada je prećutkivana nesreća u nuklearnoj elektrani „Černobilj“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne znamo kako i putem kojih kanala je sovjetsko rukovodstvo u to vreme dobijalo informacije. Odgovorno mogu da vam kažem da to ne dolazi u obzir. Postoji mnoštvo izvora preko kojih predsednik dobija informacije. To je prvo. Brzina razmene informacija i unutar zemlje i iz inostranstva je toliko velika da su, faktički, nemoguće situacije poput one koja je bila u Černobilju“, objasnio je Peskov.

On je dodao da ne zna da li je ruski predsednik Vladimir Putin gledao seriju „Černobilj“, snimljenu u produkciji „HBO“.

U aprilu ove godine obeležena je 33. godišnjica černobiljske katastrofe koju je, u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini, izazvao neispravan sigurnosni test u četvrtom reaktoru nuklearne elektrane, poslavši oblake nuklearnog materijala u veći deo Evrope.

Miniserija „Černobilj“, koja se sastoji od pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi, na direktan i indirektan način. Napušten je grad Pripjat, u kome se nalazila elektrana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala