Peking: Vašington ne treba da uči druge kako da poštuju međunarodne obaveze

© Foto : Public domain/U.S. Navy/Ronald GutridgeLansiranje američke rakete "Trajdent II D5" sa podmornice "Nebraska" na obali Kalifornije
Lansiranje američke rakete Trajdent II D5 sa podmornice Nebraska na obali Kalifornije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington bi prvenstveno trebalo da se fokusira na sopstvene međunarodne obaveze i njihovo sprovođenje, a ne da druge podučava šta i kako treba da rade, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang na brifingu, komentarišući novi izveštaj američkog Stejt departmenta o ispunjavanju obaveza u okviru Sporazuma o kontroli naoružanja.

„Odgovarajući sporazumi i mehanizmi za kontrolu i neširenje naoružanja predstavljaju stubove međunarodne bezbednosti, stabilnosti i mira. Oni treba da se u potpunosti poštuju i sprovode. Kina je oduvek bila odgovorna zemlja i ispunjavala je svoje međunarodne obaveze. Ceo svet to jasno vidi“, istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima — stiče se utisak da Sjedinjene Američke Države vole drame i vole da pridikuju drugima.

„Kao što sam već govorio, kao država koja neprestano menja svoje mišljenje i povlači se iz različitih sporazuma, Sjedinjene Američke Države nemaju pravo da govore o ispunjavanju obaveza (od strane drugih zemalja). Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, čemu se protivila međunarodna zajednica. Sjedinjene Američke Države bi najpre trebalo da obrate pažnju na sopstvene obaveze i fokusiraju se na njihovo sprovođenje, a ne da podučavaju druge“, ocenio je portparol kineskog Ministarstva.

Američki Stejt department objavio je novi izveštaj o ispunjavanju svojih obaveza iz različitih sporazuma o kontroli naoružanja, neširenju oružja i razoružanju. Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi 2. avgusta, na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država, koje su optužile Rusiju da ga krši, što Moskva negira. Izveštaj, između ostalog, napominje da Rusija ne poštuje, a Kina možda ne poštuje moratorijum na nuklearna testiranja. Kada je u pitanju Rusija, Stejt department ponavlja podatke američke obaveštajne službe, objavljene u junu — da se ona ne pridržava standarda „nulte snage“.

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja potpisan je 1996. godine, ali brojne zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države i Kinu, još ga nisu ratifikovale, za razliku od Rusije, koja je to učinila 2000. godine. Pri tome, zemlje koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće vršiti takva ispitivanja. Sjedinjene Američke Države se pridržavaju sopstvenog standarda „nulte snage“, koji nije međunarodno priznat, ali po kojem one ocenjuju politiku drugih zemalja.

U junu je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo optužbe protiv Rusije „apsolutno neosnovanim“ i izjavilo da se one ne mogu posmatrati drugačije, osim kao „prikrivanje“ koraka samog Vašingtona o izlasku iz Sporazuma o zabrani nuklearnih ispitivanja i ponovnom pokretanju obimnih nuklearnih testova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala