Dokument na 173 strane: EU spremila „agresivan“ plan ekonomske borbe protiv SAD

© AP Photo / Matt DunhamGrafit na kom su zastave EU i SAD
Grafit na kom su zastave EU i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je sačinila „agresivan“ trgovinski plan pomoću kojeg će se suprotstaviti protekcionističkim merama američkog predsednika Donalda Trampa.

EU će podržati evropske kompanije u tržišnoj borbi sa američkim tehnološkim gigantima poput „Gugla“, „Epla“, „Amazona“, „Majkrosofta“ i „Fejsbuka“, piše američki list „Politiko“.

U dokumentu na 173 stranice, zvaničnici Evropske komisije pozivaju i predsednicu te institucije Ursulu fon der Lejen da osnuje Fond za budućnost koji bi uložio 100 milijardi dolara u akcije „najperspektivnijih“ evropskih kompanija.

Prema tom planu, cilj je da Evropa postane direktan konkurent američkim i kineskim tehnološkim divovima koji trenutno dominiraju na globalnom tržištu i za kojima evropske firme decenijama zaostaju, prenosi B 92.

Evropski zvaničnici su u istom dokumentu označili i kineske rivale, kao što su „Baidu“, „Alibaba“ i „Tensent“, kao firme kojima Evropa treba da konkuriše.

O istini na Kosovu i Metohiji na jesen pred američkim Kongresom - Sputnik Srbija
Amerika izmislila još jedan način kako da Evropa smanji zavisnost od Rusije

Napominjući da „Evropa nema takve kompanije“, u dokumentu se poziva da se tim kompanijama blokira pružanje usluga evropskim preduzećima.

„Uspon i liderstvo privatnih kompanija, konkurenata iz zemalja koje nisu članice EU, sa finansijskim sredstvima bez presedana, može da zbriše postojeću dinamiku u oblasti inovacija i poziciju industrije EU“, ističe se u materijalu.

U dokumentu se predlaže i da EU pokaže više odlučnosti u oblasti trgovine i da uvede jednostrane carine na robu iz SAD.

„Politiko“ naglašava da će, nakon izlaska Velike Britanije, EU biti slobodna da vodi izraženiju intervencionističku ekonomsku politiku, koju Francuska i Nemačka odavno zagovaraju. Tramp je prošle godine uveo tarife od 25 i 10 odsto na uvoz čelika i aluminijuma iz Kine, Kanade, EU i drugih zemalja, optužujući ih za „nepoštenu“ trgovinu sa SAD i za veliki trgovinski deficit svoje zemlje.

Pogođene zemlje su odgovorile uvođenjem kontratarifa na nekoliko kategorija američkih proizvoda i ulaganjem nekoliko žalbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Tramp je više puta osuđivao zemlje EU zbog njihove trgovinske politike prema Americi, naglašavajući da Evropljani u uzajamnoj trgovini tretiraju SAD lošije nego kineske vlasti.

Američki predsednik je nedavno objavio na Tviteru da SAD mogu da „dobiju od EU sve što žele, samo treba da im uvedemo tarife na uvoz automobila“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala