Amerika radi na zabranjenom oružju

CC BY 2.0 / Flickr / Kelly Michals / Američka raketa zemlja-vazduh MIM-3 Najk adžaks
Američka raketa zemlja-vazduh MIM-3 Najk adžaks - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stvaranje novih vrsta raketa, primena oružja za masovno uništenje, militarizacija svemira i želja za nuklearnim testiranjima — poslednjih godina SAD kao da pokušavaju svim silama da uvuku svet u novi hladni rat i pokrenu još jednu trku u naoružanju.

Vašington je otvoreno krenuo putem raskidanja međunarodnih sporazuma u oblasti neširenja različitih vrsta oružja, a kroz istoriju je upravo Bela kuća često bila glavni rušilac takvih sporazuma.

Testiranje nove rakete

SAD su nedavno testirale novu nenuklearnu krstareću raketu kopnenog baziranja. To se dogodilo samo dve nedelje nakon što je prestao da važi Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, kojim se zabranjuje razvoj i proizvodnja raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Kratak vremenski period između istupanja iz Sporazuma o raketama i testiranja novog oružja potvrđuje da se Vašington unapred pripremao za raskidanje Sporazuma o raketama i da je razvijao zabranjeno oružje, zaobilazeći dogovore.

Istovremeno, Vašington je optužio Moskvu za kršenje Sporazuma, bez ikakvih dokaza. Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije istakli su da priprema za raskidanje Sporazuma traje već duže vreme.

U Pentagonu kažu da je testirana raketa napravljena na bazi čuvene krstareće rakete „Tomahavk“. Raketa je lansirana sa univerzalnog lansera Mk-41, a Rusija je i ranije izražavala sumnje u tvrdnje da on služi samo za protivraketnu odbranu.

CC0 / Kenneth Moll / Flickr / Lansiranje rakete "Tomahavk" sa američke raketne krstarice "Kejp Sent Džordž"
Amerika radi na zabranjenom oružju  - Sputnik Srbija
Lansiranje rakete "Tomahavk" sa američke raketne krstarice "Kejp Sent Džordž"

Još nisu određena mesta za raspoređivanje novih raketa, ali su lanseri Mk-41 trenutno bazirani u Rumuniji, nedaleko od granica Rusije. U Evropi su počeli da se razmeštaju 2014. godine, a Moskva je i tada izjavljivala da je lanser Mk-41 pogodan za lansiranje udarnih raketa srednjeg dometa „Tomahavk“, bez ikakvih prethodnih izmena.

Oružje za masovno uništenje

Međutim, ovo nije prvi slučaj da su Sjedinjene Države imale na raspolaganju, testirale, pa čak i koristile oružje koje je zabranjeno raznim konvencijama i koristile razne trikove, kako bi zaobišle međunarodne sporazume.

U američkim skladištima još postoji ogromna količina hemijskog oružja, uprkos činjenici da su se Amerikanci obavezali da će uništiti sve zalihe do 2012. godine. Reč je o desetinama hiljada tona različitih bojnih otrova, kao što su VH, BZ, iperit, sarin, različite komponente binarnog oružja i prekursori.

Odlaganje uništavanja hemijskog oružja u Vašingtonu objašnjavaju opasnošću od mogućih posledica po životnu sredinu, kao i visokim troškovima tih procesa. Uz to se SAD i njihovi saveznici protive predlogu Rusije da se proširi lista zabranjenih supstanci, jer sa njima sprovode različite eksperimente.

© AP Photo / Ng Han GuanStručnjaci za hemijsko oružje u zaštitnim odelima
Amerika radi na zabranjenom oružju  - Sputnik Srbija
Stručnjaci za hemijsko oružje u zaštitnim odelima

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandra Šuljigina, u specijalizovanim centrima NATO-a aktivno se radi na proučavanju zabranjenih hemikalija.

SAD su koristile hemijsko oružje u vojnim operacijama nakon što su pristupile Konvenciji o njegovoj zabrani. Na primer, u novembru 2014. godine tokom napada na irački grad Faludžu, Amerikanci i Britanci su bombardovali stambene četvrti municijom sa zapaljivom supstancom.

U početku je Pentagon negirao te navode, ali nakon što su se u javnosti pojavile fotografije ljudi i dece sa strašnim opekotinama, Amerikanci su morali da priznaju upotrebu hemijskog oružja.

Američki vojni stručnjaci nastavljaju da rade i sa drugim oružjem za masovno uništenje — biološkim, iako su SAD potpisnice Konvencije o njegovoj zabrani. Štaviše, istraživanja i eksperimenti se sprovode u blizini ruskih granica. Nadaleko je poznat Istraživački centar za javno zdravlje „Lugar“, koji se nalazi u predgrađu Tbilisija, a prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, tu se nalazio medicinski istraživački odred Kopnene vojske SAD. Čime se tačno bave u laboratoriji u Gruziji nije poznato, ali Moskva je sigurna da američke i gruzijske vlasti pokušavaju da sakriju aktivnosti američkih vojnika, koji proučavaju izuzetno opasne zarazne bolesti.

Savet bezbednosti Rusije smatra da su SAD formirale više od 200 bioloških vojnih laboratorija širom planete, uključujući Ukrajinu, zemlje-članice Zajednice nezavisnih država i Avganistan, u kojima se razvija biološko oružje nove generacije. Najveću zabrinutost izazivaju saopštenja da se u njima sprovode eksperimenti na živim ljudima.

Opasni svemir

Godine 1967. na snagu je stupio Sporazum o svemiru između SSSR-a, SAD i Velike Britanije, koji je obavezao zemlje-potpisnice da u svemiru ne razmeštaju nuklearno ili bilo kakvo oružje za masovno uništenje.

Međutim, SAD poslednjih godina pripremaju nekoliko velikih projekata za stvaranje orbitalnih udarnih sistema. Jedan od njih je i „Božje žezlo“, a njegova ideja je da svemirski brodovi, koji su lansirani u orbitu, nose volframove šipke dužine od pet do deset metara. Prilikom leta iznad određenog objekta ili grada oni ih bacaju na Zemlju. Nemoguće je izbeći takvu „municiju“, a nijedan sistem protivraketne odbrane neće moći da ih uništi, jer „žezla“ razvijaju ogromnu brzinu, do deset kilometara u sekundi. Posledice takvog oružja na Zemlji biće katastrofalne i po obimu uporedive sa nuklearnim eksplozijama.

CC0 / pixabay / Kolonija veštačke inteligencije
Amerika radi na zabranjenom oružju  - Sputnik Srbija
Kolonija veštačke inteligencije

Amerikanci su temeljno pristupili militarizaciji kosmosa. Pentagon je formirao Svemirsku komandu, koja će u avgustu početi sa radom. Aktivnosti komande su usmerene na suzbijanje agresije i zaštitu nacionalnih interesa SAD u svemiru. Moskva je odmah reagovala, rekavši da Vašington stvara preduslove za militarizaciju svemira.

Iz Ministarstva odbrane Rusije ranije je saopšteno da Pentagon smatra svemir potencijalnom ratnom pozornicom i odbija da pregovara o sprečavanju razmeštanja oružja u tom prostoru.

Da li će Amerikanci raskinuti još jedan sporazum?

Još jedan međunarodni sporazum koji bi SAD mogle da napuste, jeste Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. Amerikanci ovde igraju po istom scenariju, kao i sa Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa.

Političko rukovodstvo Rusije ne isključuje mogućnost da će SAD uskoro objaviti nameru da se povuku iz Sporazuma. Prethodno je obaveštajna uprava Ministarstva odbrane SAD saopštila da je Rusija navodno testirala nuklearno oružje. Pritom, te tvrdnje nisu potvrdili nikakvim dokazima. Po svoj prilici, SAD ponovo veštački stvaraju povod da napuste još jedan sporazum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala